10 Slaapvitamine tips

Slaapweetjes – Schoonheidsslaapje

Een schoonheidsslaapje, werkt dat nou echt? Ja, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Vergeet dure crèmes. Van slapen word je mooier! Dit doet slaap allemaal voor je uiterlijk.

  1. Met 8 uur slaap zie je er op je aantrekkelijkst uit
    Een Zweedse studie toont aan dat mensen die te weinig slapen als minder aantrekkelijk en gezond worden beoordeeld.
  2. Slaap vermindert donkere kringen onder je ogen
    Donkere kringen zijn een duidelijke bijwerking van slaapgebrek. Door te weinig slaap breekt collageen onder de ogen af en zijn de donkere bloedvaten beter zichtbaar.
  3. Slaap maakt rimpels minder zichtbaar
    Iedereen boven de 35 kent de slaaprimpels, de vouwen in het gezicht die moeilijk wegtrekken. Voldoende slaap (minimaal 7 uur) zorgt er voor dat rimpels minder zichtbaar worden.
  4. Slaap herstelt je huid
    Niet alleen je organen herstellen tijdens de slaap. Ook je huid doet dat. Dit komt door de aanmaak van groeihormonen. Slaapgebrek kan de conditie van de huid serieus ondermijnen. Het leidt namelijk tot een verhoging van het stresshormoon cortisol, met als gevolg verminderde collageenaanmaak.
  5. Slaap maakt je haar mooier
    Ook je haar profiteert van de herstelwerkzaamheden tijdens de slaap. Te weinig slaap kan leiden tot dof haar en zelfs haaruitval. Wist je dat je haar ook sneller groeit als je slaapt?
  6. Slaap houdt je slank
    De Amerikaanse National Academy of Science toonde aan dat mensen die 5 dagen achter elkaar slechts 5 uur slapen, in die periode gemiddeld een pond zwaarder worden.

Immuunsysteem

Ook voor je immuunsysteem zijn korte nachten slecht. Britse wetenschappers ontdekten dat al na 6 korte nachten meer dan 700 genen harder of juist minder hard te gaan werken. Dit heeft onder andere invloed op je immuunsysteem. Mensen die langdurig slechts 6 uur slaap per nacht krijgen, hebben meer kans op allerlei aandoeningen – van overgewicht en concentratiestoornissen tot hart- en vaatziekten.

Ook gezonde voeding kan helpen bij de aanmaak van collageen ( het eiwit dat de donkere kringen tegengaat), bijvoorbeeld bosbessen en donkere groentes, zoals boerenkool.

Lekker slapen

Goed en diep slapen is vooral een kwestie van hormonen: het knuffelhormoon oxytocine, het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine.

Via ons voedsel

Wat we eten en drinken heeft invloed op deze hormonen. Maar het tijdstip waarop we dat doen ook. Melk is een van de grootste bronnen van melatonine. Een glas warme melk voor het slapen gaan is daarom zo gek nog niet.

Magnesium is misschien wel de beste stof om beter te slapen. Magnesium vind je in noten, zaden (sesamzaad), pinda’s, granen, bonen en bananen.

Beter van niet

Ook zijn er veel voedingsmiddelen die een slechte invloed hebben op een gezonde slaap. De bekendste is koffie. Maar ook thee en vet en zwaar eten bevorderen de slaap niet.

En een slaapmutsje? Beter van niet. Alcohol leidt tot een onrustige slaap.

Regelmaat

Een goed slaapschema helpt ook. Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed, zo houd je regelmaat in je biologische klok.

Gezond slaapklimaat

Het ene bed is het andere niet. Goed advies op maat is daarom van doorslaggevend belang. En wist je dat een ongezond slaapklimaat, na persoonlijke problemen, de grootste verstoorder is van de nachtrust? Hecht je waarde aan gezond slapen dan is ons FreshBed de oplossing. FreshBed is ook het antwoord op slaapproblemen als gevolg van aandoeningen als astma, allergie of reuma.

(bron: dagennachtrust.nl)