Slaapweetjes – Slapen met een allergie

Een belangrijke veroorzaker van een allergische reactie is de huisstofmijt. De huisstofmijt is een onzichtbaar, klein, spinachtig beestje. Het voedt zich met huidschilfers van mens en dier.

De huisstofmijt houdt van warmte en een hoge luchtvochtigheid (bij een lage luchtvochtigheid kan de huisstofmijt niet overleven). Ze zijn in elk huis te vinden en vooral in matrassen, in het dekbed, gordijnen en op andere stoffige plekken. In een bed kunnen wel meer dan 1 miljoen huisstofmijten zitten.

De huisstofmijt zelf kan geen kwaad maar de uitwerpselen van de huisstofmijt wekken bij veel mensen een allergische reactie op. De uitwerpselen van de mijt kunnen gemakkelijk ingeademd worden. In de luchtwegen veroorzaken ze vaak een allergische reactie.

Een huisstofmijtallergie geeft de volgende symptomen: een verstopte neus, een loopneus, uitslag op de huid, jeuk bij de ogen, rode ogen, problemen met de ademhaling. Het kan zijn dat je slechts enkele van deze symptomen hebt. De klachten zijn vaak het ergst wanneer je in bed ligt, of wanneer je het huis of je kamer aan het schoonmaken bent.

Er bestaan een heleboel manieren om de huisstofmijt te beperken en zo de slaapkamer gezond te houden.

Tips om de slaapkamer gezond te houden:

  • de belangrijkste tip is je huis altijd goed schoon te houden. Zorg er hierbij ook voor dat alle hoeken in de slaap- en woonkamer goed schoongemaakt worden. Stofzuig regelmatig; neem gladde meubelen en gladde vloeren af met een vochtige doek.
  • stofzuig met een Hepa filter, stofzuig regelmatig (2-3 keer per week), vooral de slaapkamer en onder het bed, maar ook de woonkamer moet regelmatig gestofzuigd worden.
  • onderzoek heeft uitgewezen dat ventilatie in veel huizen te wensen overlaat vanwege de goede isolatie. Goede ventilatie is belangrijk voor de toevoer van zuurstof en de afvoer van muffe lucht. Goede ventilatie in de slaapkamer zorgt ook voor minder huisstofmijten. Veel frisse lucht bevordert het drooghouden van de matras en het dekbed, waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen.
  • er zijn speciale hoezen te koop voor uw dekbed, matras en kussens. Met deze zogeheten allergiehoezen kunt u zichzelf beschermen tegen stofmijten.
  • laat planten en bloemen buiten. Planten zorgen voor extra stof in huis en dat zorgt voor extra stofmijten.
  • zorg voor zo min mogelijk meubelen in huis waar huisstofmijten in kunnen leven, vooral in de slaapkamer. Gestoffeerde boxsprings en bedden van natuurlijke materialen zorgen voor veel stof en zijn een ideale leefomgeving voor huisstofmijt.
  • neem in plaats van gordijnen een rolluik of zorg voor plastic gordijnen.
  • was het beddengoed (en knuffels) bij tenminste 60 graden, zodat de huisstofmijt doodgaat.
  • hang je beddengoed en kussens zo vaak mogelijk buiten (indien mogelijk minstens 1 uur per dag).
  • zorg dat er niet gerookt wordt in huis.

Of je nu allergisch bent of niet, een schone en hygiënische slaapomgeving is wenselijk voor iedereen.

Je komt beter tot rust, slaapt intenser en krijgt daardoor meer energie!