Dekbedden en kussens – van de beste materialen

Met welk dekbed en kussen slaapt ú het prettigst? Transpireert u veel of hebt u het snel koud? Kiest u voor bamboe, zijde, eidereend, het behaaglijke dons, goed ademend kamelenhaar of uitstekend ventilerend kasjmier? De keuze voor een dekbed is niet alleen kwestie van smaak. Daarom geeft Bröring u graag gedegen advies. Aan onze collectie zal het niet liggen. We hebben dekbedden in alle denkbare hoogwaardige materialen, inclusief antiallergische varianten.

De keuze van een goed hoofdkussen is minstens zo belangrijk als de keuze van een goed bed. Het is belangrijk dat u het kussen kiest dat past bij uw slaapgewoonten, fysieke eigenschappen en slaapsysteem. Kussens worden vaker aangeschaft dan een matras. Niet zo verwonderlijk, want een hoofdkussen heeft een levensduur van maximaal vijf jaar.

Op deze pagina geven we u vast een voorproefje waar u zoal op dient te letten bij de aanschaf van een nieuw hoofdkussen. De keuze in afmeting is standaard 60×70 of 35×70, maar indien gewenst levert Bröring zelfs maatwerk in kussens: iedere afmeting naar wens. Kijk daarom in onze webshop, of kom naar onze showroom en vraag onze deskundigen om advies. Een goed advies is essentieel voor het kopen van het beste hoofdkussen en Bröring helpt u graag.

Uw bed en uw slaaphouding

De keuze van het juiste kussen hangt af van een aantal factoren, zoals het bed waar u op slaapt en uw slaaphouding. Bij een hard bed ligt u er meer op en bij een zacht bed zakt u er dieper in. De ruimte tussen het bed en uw hoofd en nek dient op een goede manier door het kussen opgevuld te worden en daarbij speelt de slaaphouding een belangrijke rol.

Uitgangspunt voor de keuze van het juiste hoofdkussen is de stand van onze schouders, nek en hoofd zoals we die hebben wanneer we in een goede houding staan: met de borst naar voren, de schouders naar achteren en recht vooruitkijkend. Deze houding van schouders, nek en hoofd dienen we ook liggend te hebben.

Er wordt onderscheid gemaakt in buik-, zij- en rugslapers. Slapen op de buik wordt over het algemeen als de minst goede slaaphouding gezien. Daarom is het aan te raden een andere houding aan te leren. Dit is beter voor uw wervelkolom en zo voorkomt u onder meer nekklachten. De zijhouding vraagt om een kussen, waarbij de zijwaartse afbuiging van uw nek (oftewel de kromming van de hals) zoveel mogelijk voorkomen wordt. Hoe breder uw schouders zijn en hoe harder uw matras is, des te hoger het kussen oftewel de ondersteuning van het hoofdkussen dient te zijn. Voor de rugslaper is de gewenste hoogte en stevigheid van het kussen afhankelijk van de kromming van de rug. Hoe groter de kromming is, des te meer steun het hoofd en de nek nodig hebben.

De sfeer van de slaapkamer speelt een grote rol bij de kwaliteit van de nachtrust. We wisselen gemiddeld 20x van lighouding per uur. Wie te weinig slaapt ervaart sneller ongemakken en pijn.

Vormvaste kussens

De keuze voor een hard of zacht kussen is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Beide soorten bieden voldoende steun. Kussens van latex of schuimrubber zijn vormvast: zij nemen altijd weer hun oorspronkelijke vorm aan. Er is ook een vormvast kussen met een afdekking van dons en een kern van latex, de gulden middenweg. Als u een vormvast kussen koopt, dient u er rekening mee te houden dat de vorm niet veranderd kan worden door het vormen of vouwen van het kussen. Een latex kussen biedt goede steun aan nek en hoofd, maar heeft wel een minpuntje: het kan iets eerder warm aanvoelen. Dit kunt u voorkomen met de juiste tijk om het kussen, of het gebruik van molton kussenslopen in combinatie met Outlast-kussenslopen, die de temperatuur reguleren. Welk materiaal voor u het beste geschikt is, hangt af van uw postuur, uw bed, uw slaaphouding en uw persoonlijke voorkeur.

Vormvrije kussens

Kussens van dons, veren, kapok of synthetische vezelbolletjes (bijvoorbeeld Comforel) zijn vormvrij: ze zijn zeer goed te vormen. Door middel van een beetje proppen en kneden bepaalt u zelf waar het vulmateriaal zich bevindt en waar het ondersteuning aan uw hoofd en nek geeft. Afhankelijk van de vulling van dit kussen is het lekker zacht (vooral bij 100% dons) of juist vrij hard (100% veren), voor de sier of om lekker te kunnen lezen. De verhouding tussen dons en veren, alsmede de kwaliteit ervan, bepalen de zwaarte en hardheid van een donsveren kussen. U hebt de keuze in percentage dons tussen de 15% en 100% en het aantal gram. Het standaard aantal is 400 of 600 gram, maar ook hierin kan Bröring maatwerk leveren, afhankelijk van uw persoonlijke wensen.

Overige kussens en vullingen

Neksteunkussens worden meestal opgebouwd uit vulling van verschillende materialen, en zijn zo goed als vormvast. Het zijn kussens met onderaan vaak een apart gedeelte over de breedte voor de nek, de neksteun, meestal gemaakt van latex. Veel zijslapers geven de voorkeur aan een neksteunkussen. In deze slaaphouding vraagt de nek meer steun dan het hoofd, omdat de nek nu eenmaal smaller is. Ook sluimerrollen op maat voor de sier of slaapbehoefte behoren tot het assortiment van Bröring. Uiteraard kunt u bij ons tevens terecht voor het ‘jantje’-kussen of sierkussens met vulling naar keuze in alle gewenste maten.