10 Ongewone slaap verstoorders

We kennen allemaal de gebruikelijke saboteurs zoals blauw licht, niet naar je scherm kijken en ga zo maar door…..

Vandaag wil ik een beetje een eigen draai geven aan deze 10 dingen en heb daarvoor inspiratie gehaald uit mijn klanten. Toen ik ze een paar dingen vertelde die ik normaal vond hadden ze een ‘Aha’ momentje, er kwam als het ware een gloeilampje boven hun hoofd.

Ik hoop dus echt dat deze jou ook zullen helpen.

Nummer 1: “hoe eerder ik naar bed ga, hoe beter”.

Je zou kunnen denken dat dit waar is maar er is een reden waarom dit niet werkt, of in ieder geval niet voor iedereen.

Een van mijn klanten heeft een verleden met spanning, betweterigheid en georganiseerd willen zijn.  Hij had een vaste bedtijd voor zichzelf, omdat hij wist dat hij bang zou worden als hij later dan gepland zou gaan slapen. Hij wist het en daardoor kon hij niet gaan slapen en als gevolg daarvan zou het nog erger worden, waardoor hij helemaal de controle over zijn geest zou verliezen.

Toen we begonnen vroeg ik hem hoe dat voor hem werkte. Hij vertelde me dat het ongeveer een uur tot twee uur duurt om elke nacht in slaap te vallen. Waarop ik de vraag stelde ‘oké, dus als je eenmaal in slaap valt, hoe lang slaap je daarna?’ ‘Nou ja, meestal maar ‘tot 5:00 uur’. Ok, dus, je valt voor 23:00 uur in slaap en wordt dan om 5:00 uur wakker’, waarop hij dit bevestigde met 5:30/6 uur.

Als je de rekensom maakt zul je zien dat hij vaak 6 tot 6 1/2 uur slaap per nacht heeft; soms zelfs 7 uur, iets wat hij zelf niet doorhad. Vaak viel hij tegen middernacht in slaap en werd hij rond 6.30 uur wakker, wat neerkomt op zo’n 6 1/2 uur slaap. Ik vroeg hem of hij zich ‘s ochtends moe voelde en zei: ‘Nee. Ik vind het gewoon ergerlijk dat het zo lang duurt voordat ik in slaap val en dat ik altijd rond dezelfde tijd wakker word.  Ik weet niet wat ik met mezelf moet doen! Ik wil niet opstaan. Ik wil mijn vrouw niet storen, die nog steeds slaapt en ik hoef niet zo vroeg op het werk te zijn, dus voor mij heeft dat vroege opstaan helemaal geen zin!

Hier is waar het om draait. Hij maakte zich zorgen over de tijd dat hij naar bed gaat terwijl zijn natuurlijke bedtijd eigenlijk veel later is. We zijn begonnen dat aan te passen. Ik heb hem aangespoord om meer naar buiten te gaan, meer te genieten van de tijd met zijn familie en vrienden, iets wat hij eerder veel minder deed.

Vroeger zou hij niet met mensen uit eten gaan of eerder weg gaan omdat hij op tijd op bed wou liggen en nu had hij door dat hij dit wel allemaal kon doen.

Iets later naar bed gaan, maar sneller in slaap vallen en om 6.30 uur wakker worden is niet ongebruikelijk.

Veel van jullie doen dat elke dag. Zijn perspectief veranderde daardoor ook. Dus als je iemand bent die er lang over doet om in slaap te vallen, kan het zijn dat je gewoon iets te vroeg naar bed gaat en kun je dit ook proberen. Misschien is zo’n kleine mentaliteitsverandering net wat je nodig hebt.

Nummer twee: “Ketchup”.

Het is niet noodzakelijkerwijs Ketchup, maar ik zal je een verhaal vertellen over een klant van mij.

Het gaat om een vrouw met wie ik heb samengewerkt en ze is geweldig. Een super dynamische jonge vrouw met drie kinderen. Haar oudste kind is 13 jaar. (Ze is mijn leeftijd en mijn eerste dochter is vier….. Ik loop zo erg achter….) Ik aanbid haar gewoon!

Het geval was dat ze de dag niet kon doorkomen zonder een dutje te moeten doen. Ze had gewoon geen energie. Voelde zich de hele tijd uitgeput. Dus haar probleem was niet noodzakelijkerwijs dat ze niet zo goed geslapen had, maar ze had geen energie meer over en ze wilde geen medicijnen nemen en toen ze naar haar vaste dokter ging zei hij gewoon dat alles in orde was.

We begonnen te praten over voeding. Ze wist niet echt veel over voeding. Je weet niet wat je niet weet. Toen ze haar dieet beschreef kwam het min of meer op het volgende neer: ‘Nou, ik heb ‘s ochtends een croissantje, suiker om 10.00 uur, nog een om 14.00 uur, en nog een om 16.00 uur. Ik eet elke dag een doosje koekjes leeg. Aan het einde bleek dat ze veel suiker had en toen we haar gingen testen op Candida Albicans, kwamen de restresultaten positief terug.

Candida voedt zich met suiker en heeft veel bijwerkingen, waaronder vermoeidheid. Dus door haar meer te leren over suiker en in welk voedsel dat allemaal zit kwam ze zoveel nieuwe dingen te weten. De volgende keer dat ze boodschappen ging doen was ze er compleet ondersteboven van,  het bijna een paradigmaverschuiving. ‘Ik pakte een fles ketchup en zag hoeveel suiker erin zit. Dat heb ik nooit geweten!’ Dus toen ze dat begon te doen was ze bezig om voor zichzelf en haar familie de suikerinname te verminderen of zelfs helemaal tot het nulpunt terug te brengen. Tijdens mijn laatste sessie van vanochtend zag ik haar weer en ze zei dat ze 180 graden gedraaid is.

Ik heb alle energie en ik hoef niet meer te slapen!

Ik voel me niet meer zo opgeblazen en ik ken mijn lichaam nu beter. Als ik nu iets eet waar mijn lichaam tegen protesteert weet ik wat er gebeurt en kan ik daarna gezondere beslissingen nemen. Zelfs als ik een cheatday heb, weet ik wat er gaat gebeuren. Dat kan ik bewust doen! Ik hoef geen medicatie meer in te nemen! Dat is iets wat ze überhaupt al wou vermijden.

Nummer drie: “Hey Simon

Ik zeg ‘hey Simon’ en dan heb ik het over Simon de kat, maar het kan net zo goed een hond zijn. Dat maakt niet echt uit. Jouw huisdieren kunnen een enorme slaapverstoorder zijn. Als je slaapt, ben je in principe niet bewusteloos, maar je bent je ook niet helemaal bewust. Het is die vreemde gewaarwording tussen die beide staten in. Maar zelfs in die staat reageer je nog steeds op de bewegingen om je heen. Dat zie je terug bij nieuwe moeders en hun pasgeboren baby. Als de baby een beetje beweegt zullen ze gelijk wakker worden maar als er een enorme vrachtwagen langskomt slapen ze gewoon door.

Bij huisdieren hebben we vaak de neiging om vrij reactief op hen te reageren, vooral als ze in onze slaapkamer zijn.

Als je niet goed slaapt en je een huisdier in je slaapkamer hebt, zou mijn eerste advies zijn om je huisdier uit je slaapkamer te verbannen. Geef je huisdier een superleuk pluizig knuffeldier en zorg ervoor dat ze een mooie nieuwe kamer/ plek hebben, waar ze zich lekker en veilig voelen. Als je moeite hebt om te slapen moet je ze niet meer in je slaapkamer toelaten.

Nummer vier: “Jouw matras

Ik weet dat het zo voor de hand ligt, maar veel mensen slapen op matrassen die 15 of 20 jaar oud zijn en dat kan gewoon echt niet meer!

In theorie moet je je matras om de zes maanden omdraaien, iets waarvan ik weet dat ik dat niet doe, maar waarschijnlijk wel zou moeten doen. Ik doe het maar één keer per jaar. Na 10 jaar slapen op hetzelfde matras is het aan te raden om eens een nieuwe te kopen. Soms zeggen mijn klanten dat als ze ergens anders beter slapen dan in hun eigen huis en ik vertel ze dan dat dat waarschijnlijk komt door hun matras.

Niet iedereen heeft een stevig matras nodig, soms heb je een zachtere nodig.

Ik ben een grote fan van traagschuim, vooral als het gaat om het eerder beschreven issue. Als jouw partner iemand is die veel beweegt en jij niet dan kan traagschuim die beweging iets beter absorberen. Elk matras heeft zijn eigen sterke punten, zo zijn sommige matrassen beter in het reguleren van de temperatuur, iets wat zeer nuttig kan zijn wanneer je in de menopauze zit of wanneer je gewoon gevoelig bent voor hitte of kou.

Ga op zoek naar een goed matras en door vooraf veel onderzoek. Wees niet bang om te vragen om een test. Naar een matrassenwinkel gaan en 15 minuten op een matras liggen werkt niet echt. Je licht daar in een winkel en bootst nou niet je thuissituatie na. Je krijg geen goed inzicht in hoe dit matras je nu eigenlijk bevalt en hoe je erop slaapt. Bij de meeste matrasleveranciers kun je je matras thuis testen. Dit kan meestal 30 dagen en bij sommige kun je het matras zelfs 100 dagen lang uitproberen. Maak daar gebruik van.  Voel je niet beschroomd om te testen. Het is een grote investering, dus kom goed beslagen ten ijs en zorg ervoor dat je van die aanbiedingen profiteert!

Nummer vijf: “Je badkamerverlichting

Het klinkt misschien een beetje raar, maar je badkamerverlichting is meestal het felst in je hele huis. Dat is namelijk de plek waar we onze make-up op en af doen. We halen er onze contactlenzen uit en reinigen er onze huid…..

Feit blijft wel dat kunstlicht een impact heeft op je biologische klok omdat dat je ogen denken dat het door die felle lichten overdag is waardoor het lastig is om een signaal naar je lichaam te sturen om de slaap te activeren omdat het nacht is.

Licht is niet het enige dat onze slaap beïnvloedt. Er is ook slaapdruk, een hormoon genaamd adenosine. Adenosine heeft ook een impact op onze slaap en is zeker een factor, vooral voor de mensen die hier gevoelig voor zijn. Misschien weet je niet eens dat je dat bent. Zorg ervoor dat je dit probeert. Zorg voor gedimde lichten binnen. Zorg voor indirect licht, misschien zelfs kaarslicht. Het is lekker om langzaam toe te werken naar je slaap en daarvoor nog even te ontspannen. Ik zou het zeker aanraden en vergeet natuurlijk niet om ook je slaapkamerverlichting dimmen.

Nummer zes: “Broccoli”.

Waarom staat broccoli in deze lijst? Ik heb hier nog een verhaal van een klant dat ik graag vertel.

Ik werkte met een van mijn klanten, iemand die zeer bewust met zijn dieet omging. Toen ik naar zijn voedseldagboek keek was alles biologisch, hoog in eiwitten, laag in suiker, gezonde koolhydraten, en weinig lage glycemische voedingsmiddelen. Als hij tarwe at was volkoren of havermout. Er was gewoon niets dat wat er tussenuitsprong. Een deel van mijn werk is dat ik op voedselgevoeligheden test en we kwamen erachter dat hij gevoelig was voor broccoli. In het algemeen kun je stellen dat  broccoli geweldig is. Het geeft veel voeding en er zitten verschillende voedingsstoffen en mineralen in. Toen ik dat zag moest ik glimlachen omdat hij praktisch om dag broccoli at.

Nu zou je denken dat broccoli gezond is maar hij creëerde elke keer dat hij broccoli at juist kleine ontstekingen .

Dit betekende dat zijn darm ontstoken was en zijn cortisolspiegels omhoog gingen. Nu is cortisol een stresshormoon, het is een ontstekingsremmend, maar het geeft je ook energie; dus niet echt nuttig om te gaan slapen. Ondanks dat hij graag zijn lichaam gezonde voedingsstoffen gaf was dat in de praktijk juist het tegenovergestelde.

Nogmaals, je weet niet wat je niet weet. Je zou kunnen denken dat boerenkool, je smoothie en je spinazie geweldig zijn en je zou kunnen denken dat je daar een voedselgevoeligheid voor hebt. Je zou dan kunnen denken van ‘oh, ik drink geen zuivel, maar ik drink amandelmelk. Misschien ben je wel gevoelig voor amandelen! Voedselgevoeligheden zijn dus zeker iets om naar te kijken.

Nummer zeven: “Schildklier”.

Ik heb er niet echt een verhaal over, want vrijwel al mijn klanten hebben schildklierproblemen. Ik had net twee klanten die naar me toe kwamen met het verhaal dat ze hun huisarts moesten pushen om een echografie van hun schildklier te laten maken, want volgens het laboratorium waren de waardes binnen de normale niveaus  (meer daarover in mijn schildklier blogpost). Toen ik door een diagnostisch lens eens naar de waardes keek waren ze ofwel te hoog ofwel te laag. De TSH was te hoog, maar T3 was te laag en ook T4 had het moeilijk. Ik dacht onmiddellijk dat de schildklier van invloed op hun slaap zou kunnen zijn.

Na het lastigvallen van hun arts, omdat ze toch het gevoel hadden dat er iets mis was met ze, kregen ze eindelijk hun gewenste echografie. Dit zijn twee onafhankelijke klanten en ik heb ze net gezien omdat we een zomervakantie hadden en een van hen heeft een coagulans bacterie. Bij één klant was haar schildklier al gekrompen, dus het orgaan zelf was echt aangetast. De andere klant werd ook gediagnosticeerd met groei op haar schildklier en met de ziekte van Hashimoto. Met de ziekte van Hashimoto presteert je schildklier onder de maat. Bij haar had het vooral te maken met dat de T4 waarde conversie niet genoeg was en vervolgens ook de conversie tussen T4 en T3 niet.

Ze zouden er niet achter zijn gekomen als ze niet echt bij die dokter hadden aangedrongen en als ik ze niet ze door een functionele diagnostische lens had bekeken.

De schildklier is de sleutel voor mij. Bij al mijn klanten kijk ik er na want vrijwel al mijn klanten hebben er een probleem mee.

Nummer acht: “Gist”.

En dan heb ik het specifiek over Candida albicans, een giststam. Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid candida maar als we gestrest zijn en ons lichaam begint af te breken omdat ons stresshormoon in principe katabool is. Het is het afbreken van dingen omdat deze niet bedoeld is om er lang te zijn.

Candida kan erg opportunistisch werken en verspreidt zich als een lopend vuurtje. Dat is geen goed nieuws want het is een basis voor bacteriën en parasieten en je wilt er echt controle over krijgen.

Een van de dingen die zwaar beïnvloed worden door candida is je slaap.

Als je veel vermoeidheid voelt maar tegelijkertijd niet in slaap kunt komen zou ik eens naar Candida kijken als boosdoener.

Nummer negen: “de massagedouchekop”.

De massagedouchekop, en dan heb ik het eigenlijk niet over je douchekop, maar over je gedachten. Als je bijvoorbeeld super druk bent en je krijgt gedachten in je hoofd, dan wil je er niet aan denken, je hebt de neiging om ze te verdringen. Je schuift ze weg. Niet nu’ of ‘Ooh, dit is ongemakkelijk!

Omdat je eigenlijk jezelf overdag censureert ben je ’s nachts minder waakzaam. Natuurlijk komt dat omdat je begint te slapen.

Je hersenen maken plotseling van de gelegenheid gebruik om je alle feedback en alles wat er nog steeds ligt te wachten om erkend te worden tot uitbarsting te brengen.

Hallo! De bewaker is gaan slapen, laten we losgaan!’!

Het is letterlijk alsof je water uit een massagedouchekop over je heen krijgt. Daarom is het dus een goed idee om een strategie te hebben om je stress overdag te spreiden. In termen van douchekop is dat in principe een zachte, gladde besproeiing. Je weet wel, van die dikke druppels die zacht op je neervallen.

Als je dat overdag doet heb je die druppelen je gedachten constant door. Je loopt niet het risico dat je ‘s nachts wordt overvallen door alles wat je net in de hoek hebt geschoven.

Nummer 10: “het glas warme melk”.

En dan is er eindelijk het glas warme melk. Ik heb het erover, want melk en zuivel zijn iets waar veel van mijn klanten het niet mee eens zijn.

Veel van hen weten niet dat als je melkintolerantie, zuivelintolerantie of lactose-intolerantie hebt dat betekent dat je midden in de nacht naar het toilet moet.

Daardoor wordt het moeilijk om weer in slaap te vallen, dus zorg ervoor dat je dat in de gaten houdt.

Maakt het echt verschil of je ‘s nachts een glas melk of iets van zuivel drinkt? Ik weet dat mijn spijsvertering echt van streek raakt als ik iets met zuivel neem. Dus mijn gang naar de badkamer is voorgeprogrammeerd. Het geeft me ook krampen en ga zo maar door….. voor mij geen glaasje melk voor het slapen gaan. Voor tieners zitten er op het gebied van voeding een aantal voordelen aan maar het is het in mijn ervaring niet de moeite waard.

Ik zou zeggen dat het meer een generiek slaapadvies is met enige basis in voeding omdat er tryptofaan in zit (voorloper van melatonine) dan dat het echt helpt om in slaap te vallen. Naar mijn mening wegen in dit geval de nadelen zwaarder dan de voordelen die er mogelijk aan zitten.

Je slaap saboteurs kennen is nog maar het begin . . . .

In staat zijn om eindelijk te weten hoe ze te bestrijden, en fantastisch wakker worden klaar om de dag bij de lurven te grijpen is echt een geweldig gevoel. Weten dat je NOOIT weer een door die saboteurs dwars zal worden gezeten omdat je WEET wat ze triggert is een heel ander spel. Een spel dat ik je kan leren.

Als je meer wilt weten over in slaap vallen zonder slaappillen, met minder dan een dag van werk en met niets meer dan makkelijk verkrijgbare beschikbare supplementen en laboratoriumtests (dan hoef je niet meer op die vervelende huisarts te vertrouwen).

Dit is een blog van onze gast blogger Christine Hansen. Broring en Christine werken samen om onze klanten de beste slaapervaring te bieden.

Christine HansenChristine Hansen
Sleep Expert to CEOs, Executives and Successful Entrepreneurs who want to sleep but can’t, Sleep Like A Boss
Website: Sleeplikeaboss.com