16 SLAAPTIPS

16 slaaptips voor een goede nachtrust

Blind geïrriteerd sla je de wekker van het nachtkastje. Kan toch niet waar zijn! Je duikt weer onder je dekbed, maar de repeteerfunctie van je wekker laat zich niet uit het veld slaan. In de badkamerspiegel staar je naar je gezicht en denkt: moet ik daarmee de dag doorkomen?

Onderzoek toont aan: een goede nacht(rust) bepaalt je dag.

Je hebt meer weerstand en energie

Je ziet er beter uit

Het draagt bij aan een slanke lijn

Je bent alerter

Je bent gezelliger

Je kunt meer hebben

Het voorkomt ongelukken

Enzovoorts

Tja, wie wil dat nou niet?

Bewezen is zelfs dat slecht slapen je leven verkort. Ook Alzheimer en Diabetes worden ermee in verband gebracht.

Gelukkig kun je er zelf veel aan doen met deze slaaptips. Of er juist voor laten.

Schramm bed met slapende vrouw
kind in bed

Hier vind je een aantal nuttige slaaptips. Deel ze gerust met je vrienden.

  1. Analyseer eerst eens jouw slaappatroon, bijvoorbeeld met de sleepscore-app, dat is de beste contactloze sleeptracker. Twee keer per week analyseren is voldoende. Word je vaak opeens wakker ’s nachts? Bepaalde geluiden? Je partner? Of word je badend in het zweet wakker? Dan kun je naar oorzaken en oplossingen gaan zoeken. Oordopjes, beter ventilerende bedmaterialen, een raam openzetten enzovoorts.
  2. Drink overdag voldoende water en zet ‘s nachts een flesje water naast je bed. Water heeft in je lichaam een belangrijke ‘transportfunctie’ die ook je slaap beïnvloedt. ’s Avonds niet teveel, dan moet je er ’s nachts weer uit!
  3. Neem je avondeten niet te laat. En als je wat later eet, neem dan iets licht verteerbaars. Dus niet die zware steak met teveel vet en zout. Eet vooral groenten.
  4. Een wijntje is heerlijk, vinden wij ook. Maar elke avond vijf wijntjes is niet best voor je slaapgedrag.
  5. Suiker houdt je ook wakker. Matig daarin, zeker ’s avonds. Niet te laat dat toetje eten en neem die heerlijke chocoladereep liever ’s middags.
  6. Alle opwekkende stoffen werken slapen tegen. Cafeïne, theïne en nicotine blijven bovendien lang werkzaam. Dus liefst geen koffie, thee en sigaretje in de avond.
  7. Houd vaste tijden aan voor naar bed gaan en opstaan. Regelmaat helpt je slaapgedrag.
  8. Raak niet in paniek als je een keer niet kunt slapen. Juist de angst om niet in slaap te vallen, houd je wakker. Maak er geen obsessie van.
  9. Kies een wekker die geen licht geeft. Zo word je niet steeds met de tijd geconfronteerd. Beter schaapjes tellen dan uren!
  10. Stress is de nummer 1 slaapverstoorder. Hoe krijg je je brein rustig? Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, maar ook een rondje met de hond: het helpt beslist! Ook zijn er goede meditatie-apps.
  11. Het slaapklimaat is na stress de grootste slaapverstoorder. Zorg voor een behaaglijk, koel bed dat goed ondersteunt en ventileert, een eveneens goed ademend dekbed, een kussen dat goed aansluit enzovoorts. Veel materialen ademen nauwelijks en hebben allerlei finishlagen die het klam maken onder de lakens. Laat je eens goed adviseren! Zeker als je matras al een jaar of tien oud is! Er zijn tegenwoordig ook actief ventilerende bedden.
  12. ’s Avonds laat TV kijken? Vaak blijft het nieuws of die Netflix-film spoken in je hoofd. Kies dan liever een goed boek of luisterboek.
  13. Sporten is gezond, maar doe het niet te laat op de avond, dan is je lichaam nog te actief.
  14. Leg geen ‘actief’ mobieltje naast je bed.
  15. Heb je een nacht slecht geslapen? Inhalen overdag is lastig maar een powernap vóór 15.00 uur van maximaal een half uur kan wat helpen.
  16. Slaap apneu is per definitie slecht slapen. Veel mensen weten niet dat ze het hebben. Kenmerkend is een vermoeid wakker worden, met een droge mond, en ’s nachts meer dan twee keer naar het toilet. Check het als je de symptomen herkent. Of een bezorgde partner hebt die je soms lang niet hoort ademen. Bij twijfel ga naar je huisarts of naar een slaapcoach die je gericht kan helpen om beter te slapen..

Volg deze slaaptips en je zult resultaat zien. En bespaart op allerlei onnodige slaappillen, logeerbedden, camouflage make-ups en andere lapmiddelen. Accepteer dat het een aantal weken duurt voordat je brein een nieuw ritme accepteert. En ervaar dan de weelde van een heerlijke nachtrust!

Welterusten!

“Het is vooral belangrijk om ’s avonds tijdig je brein uit te zetten.”

Suzanne van Doornewaard
CEO Freshbed