20 Tips, Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig
Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig
Het ouderschap zou iets leuks moeten zijn, vol met nieuwe avonturen voor je opgroeiende gezin. Helaas is het ouderschap voor sommigen synoniem geworden met slaaptekort. En daar komt bovenop dat slechte slaap zelfs gevolgen kan hebben als je nog zwanger bent! Volgens een studie die het slaappatroon en vermoeidheid onder nieuwe ouders heeft gevolgd, hebben zowel moeders als vaders al in de late zwangerschap “aanzienlijke veranderingen” in hun slaapgewoonten ervaren.
Maar ouder zijn of worden hoeft niet te betekenen dat je 18 jaar slapeloze nachten hebt. We hebben enkele tips samengesteld om jou en je kind te helpen om op elke leeftijd goed te kunnen slapen, zodat jij hetzelfde kunt doen.
Aanbevolen slaap tijdens de zwangerschap
Aanbevolen slaap voor zwangere vrouwen: 7-9 uur per dag plus dutjes overdag
Tijdens de zwangerschap kan je verschillende slaapproblemen krijgen. Hier is hoe je ze deze kunt oplossen:
- Als het slapen op de rug pijn doet, probeer dan verschillende houdingen totdat je er een vindt die comfortabel zijn voor jou en de baby.
- Als de ademhaling lastig wordt, probeer dan je hoofd te stutten met meerdere kussens.
- Als je ‘s nachts te vaak naar de badkamer moet, zorg er dan voor dat je een paar uur voor het slapengaan geen water meer drinkt en ga vlak voor het slapengaan naar de badkamer.
- Als je last hebt van brandend maagzuur, eet dan de hele dag door kleinere maaltijden en vermijd pittig en vettig voedsel.
- Laat je partner je helpen. Laat ze de slaapkamer vullen met kussens, dekens, lakens en alle andere hulpmiddelen die je kunnen helpen een comfortabele slaapplek te maken
Hoeveel slaap heeft een baby nodig?
Aanbevolen slaap voor pasgeborenen: 14-17 uur per dag
Aanbevolen slaap voor baby’s: 12-16 uur per dag
De baby is net geboren en de slaapcyclus is volledig afhankelijk van de voeding. Sommige baby’s lijken de hele dag te kunnen slapen, maar dat is niet altijd het geval. Volgens Stanford Children’s Health slapen sommige kinderen geen hele nacht tot ze een jaar oud zijn. Dit betekent 365 dagen lang elke keer dat wakker worden als je pasgeborene moet worden gevoed, verschoond of vertroeteld. Door je baby te helpen beter te slapen, kun je jezelf ook helpen beter te slapen. Hier zijn enkele ideeën!
- Leg je kind in bed als het slaperig is, maar nog wel wakker, zodat het sneller in slaap kan vallen.
- Geef je baby vlak voor het slapengaan te eten, zodat je weet dat ze vol is, wat je ook meer tijd geeft om te slapen tussen de voedingen door.
- Leg je baby op de rug in een donkere, rustige en comfortabele koele omgeving.
- Bekijk de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van babyfoons, zodat je ook tijdens de slaap van je baby zelf kunt uitrusten.
- Terwijl je baby zich aanpast aan het nieuwe voedings- en slaapschema, kun je de voeding doen samen met een partner of geliefde doen, om jezelf meer slaap te gunnen.
Tips voor ouders met peuters of kleuters
Aanbevolen slaap voor kinderen van 1 tot 2 jaar: 11-14 uur per dag
Aanbevolen slaap voor kinderen van 3 tot 5 jaar: 10-13 uur per dag
Met jouw hulp kan je peuter op driejarige leeftijd een regelmatig slaapschema ontwikkelen. Om het kind te helpen – en daarmee jezelf – een regelmatig slaapschema te geven, is regelmaat het allerbelangrijkste. Zorg voor een consistente bedtijdroutine, bedtijd en wektijd, zodat je kind leert wanneer het tijd is om naar bed te gaan en wakker te worden. Omdat kinderen erg gevoelig zijn voor licht, moet je deze routine versterken door ze overdag bloot te stellen aan natuurlijk licht en ‘s avonds licht dimmen of het donkerder maken. Probeer ook de tijd dat je peuter doorbrengt op elektronische apparaten in de uren voorafgaand aan het slapengaan zo veel mogelijk te beperken.
Tips om jonge kinderen genoeg slaap te geven
Aanbevolen slaap voor kinderen van 6 tot 12 jaar: 9-12 uur per dag
Als je kind uit zijn onvoorspelbare driftbuien begint te groeien en een eigen persoonlijkheid begint te ontwikkelen, is het belangrijk om energiek te blijven om zo goed mogelijk van het ouderschap te kunnen genieten. Enkele tips die zowel jou als je kind kunnen volgen om beter te kunnen slapen:
- Minder tijd doorbrengen achter een scherm: Omdat onze wereld elke dag meer op een aflevering van Black Mirror lijkt, is dit misschien moeilijk door te voeren. Maar blauw licht van elektronica en overmatige blootstelling aan het scherm in de avond kunnen het moeilijk maken om in slaap te vallen. Moedig in plaats daarvan je kind aan om ‘s avonds de apparaten neer te leggen en het goede voorbeeld te geven door hetzelfde te doen!
- Maak van naar bed brengen iets speciaals: Herinner je je nog de dagen dat je ouders je naar bed stuurden, iets wat voelde als een straf? In plaats van bedtijd een straf te maken, moet je er iets van maken waar je kinderen zich op kunnen verheugen.
Slaaptijden voor kinderen tussen de 13 en 18 jaar
Aanbevolen slaap voor tieners: 8-10 uur
Tieners zijn druk bezig met om hun sociale leven, schoolwerk, en buitenschoolse schema’s met elkaar te combineren. Dit betekent dat veel tieners niet de hoeveelheid slaap krijgen die ze nodig hebben. Het American Academy of Pediatrics stelt dat slaapverlies bij adolescenten zelfs een probleem is voor de volksgezondheid. Met deze tips om tieners beter te laten slapen zal je er ongetwijfeld uitkomen als “de slechterik”, maar we stellen voor om een paar van deze ideeën uit te proberen.
- Probeer het gebruik van elektronische apparaten door tieners na zonsondergang te beperken. Als dat nodig is, zorg er dan voor dat de apparaten ten minste een uur voor het slapengaan worden uitgeschakeld of moedig je tiener aan om een bril te dragen die het blauwe licht blokkeert. Deze blokkeren het sterke blauwe licht dat van elektronische apparaten afkomt, waardoor ze niet nog te wakker zijn als het tijd is om naar bed te gaan.
- Stel een bedtijd vast en wees er strikt in, ongeacht het aantal “maar mams” dat je hoort.
- Zorg ervoor dat je kind acht uur slaap krijgt, zelfs in het weekend.
- Beperk het aantal activiteiten in het schema van je kind, zodat het tijd heeft om van alles te genieten en toch het schoolwerk en een gezond slaapschema kan volgen.
- Volg je tiener als ze niet moe genoeg zijn om te gaan slapen. Door biologische veranderingen verschuift het slaappatroon van tieners op natuurlijke wijze naar later slapen en later wakker worden. Om aan deze veranderingen tegemoet te komen, kies je voor nachtelijke activiteiten die je tiener helpen ontspannen voor het slapengaan en die hun neiging om wakker te blijven tegengaan.
- Pak de telefoon van je tiener ‘s nachts af en kies in plaats daarvan voor een ouderwetse wekker. Als je je tiener laat slapen met haar telefoon, zorg er dan voor dat de functie “Niet storen” is ingeschakeld tijdens de bedtijd.
- Geef het goede voorbeeld. Vertel je tiener niet dat hij zijn telefoon moet opbergen terwijl je zelf nog zit te scrollen. Blijf zelf niet te lang op om naar een show in de woonkamer te kijken. Neem ook ons eigen advies aan en pak die aanbevolen zeven tot acht uur slaap!
De kwaliteit van de slaap van je kind zal grotendeels het succes van je eigen slaap bepalen en vice versa. Samen kunnen jij en je kind een actieve en gezonde levensstijl hebben, door te zorgen voor regelmatige bedtijden en avondroutines die in de dagelijkse gewoontes ingebakken raken. Op deze manier kun je je hele gezin helpen beter te slapen, een gelukkiger houding opbouwen en ben je klaar voor een goede tijd met het gezin!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!