Wat een hele nacht doorgaan allemaal met je lichaam en je brein doet.

Deskundigen vertellen wat er fysiek en mentaal aan de hand is als je slaaptekort ervaart.

De meeste mensen hebben ten minste één keer in hun leven een hele nacht doorgehaald. Soms omdat ze een toets of een deadline voor het werk moesten halen, en soms omdat ze tot in de vroege uurtjes aan het feesten waren.

Minstens 24 uur zonder slaap doorbrengen, ook wel bekend als een totaal slaaptekort, zorgt ervoor dat je je de volgende dag natuurlijk niet goed voelt.

De fysieke en mentale gevolgen zijn best opvallend.
HuffPost sprak met slaapdeskundigen om erachter te komen wat er precies gebeurt met je lichaam en geest als je een hele nacht doorgaat.

Heb je een slaapstoornis of gewoon slechte slaapgewoonten?

Je vecht tegen de natuurlijke drang van je lichaam om te gaan slapen.
Om een hele nacht door te gaan moet je tegen de natuurlijke aandrang van het lichaam vechten om te willen slapen door “factoren die wakker blijven bevorderen” en “factoren die slaap aanwakkeren vermijden”, aldus Roy Raymann, de ondervoorzitter van slaapwetenschap en wetenschappelijke zaken in Carlsbad, het in Californië gevestigde Laboratorium van de SleepScore.

“Factoren die wakker blijven bevorderen zijn bijvoorbeeld cafeïne, een koudere omgeving, een goed verlichte kamer met veel blauw licht en staan,” hij zei, eraan toevoegend dat factoren die slaap aanwakkeren bijvoorbeeld een donkere omgeving, een warme comfortabele temperatuur, liggen en je ogen dichtdoen zijn.

Je lichaam slaat zijn herstelperiode over.

Wanneer je een volledige nacht overslaat, heeft je lichaam een broodnodige kans gemist om zich te ontspannen, zich op te laden en zich te herstellen.
“Tijdens de nacht brengen allerlei herstelprocessen je weer in vorm voor de volgende dag”, aldus Raymann. “Cellen en weefsels worden gerepareerd, gifstoffen worden uit je hersenen verwijderd, herinneringen en emoties worden verwerkt en opgeslagen en de vermoeidheid die je overdag hebt opgebouwd, wordt verminderd.”

Een hele nacht doorgaan of een beperkte hoeveelheid slaap betekent dat dit herstelproces niet plaatsvindt of niet in zijn volle omvang wordt uitgevoerd, waardoor je je niet fris voelt.

“Cognitieve prestaties verminderen en de stemming kan eronder lijden,” zei Nate Watson, codirecteur van het University of Washington Medicine Sleep Center en een adviseur van SleepScore Labs. “Het lymfatische systeem, dat de bijproducten van een dag activiteit uit de hersenen verwijdert, is niet in staat om zijn functie uit te voeren.”

Slaperige vrouw
kind in bed

Stresshormonen pieken.

“Als je geen slaap krijgt, werk je op stresshormonen zoals adrenaline en cortisol, waardoor het stressniveau stijgt”, zegt Jon Caulfield, een tandarts in Littleton, Colorado, die zich bezighoudt met luchtweg-, slaap- en TMJ-stoornissen en een bestuurslid en nationale instructeur is bij de American Sleep and Breathing Academy.

“Slaapverlies kan leiden tot stress en angst”, aldus Terry Cralle, een geregistreerde verpleegster en gecertificeerd klinisch slaappedagoog uit de omgeving van Washington, D.C., die als woordvoerder van de Better Sleep Council optreedt. Cralle citeerde een recente studie van de Universiteit van Californië, Berkeley, waarin stond dat een slapeloze nacht het angstniveau met 30% kan laten stijgen.

Dit kan een vicieuze cirkel zijn: Stress en angst zorgen er vaak voor dat mensen moeite hebben met slapen, maar dan verhoogt slaaptekort de stress- en angstniveaus. En zo blijf je bezig.

Focus en nauwkeurigheid dalen.

“Er wordt gesteld dat zelfs als je maar een nacht slaaptekort hebt, de microstructuren in je hersenen kunnen veranderen,” zegt Raymann. “Er is nu ook meer bewijs dat je ‘s nachts een hersenspoeling krijgt om al het afval en de giftige stoffen die zich overdag in je hersenen hebben opgehoopt, te verwijderen. Beide veranderingen – microstructuur en geen hersenspoeling – leiden tot een verminderde communicatie tussen je hersencellen.”
Deze verminderde communicatie tussen de hersencellen belemmert je vermogen om optimaal niveau te focussen of te werken. Een studie uit 2007 van St. Lawrence University in Canton, New York, toonde aan dat een hele nacht doorgaan geassocieerd werd met gemiddeld lagere cijfers.

“Slaaptekort beïnvloedt je prefrontale cortex, wat je cognitieve vaardigheden beïnvloedt. Zie het als verzwakt,” zegt Cralle.

Veel deskundigen hebben slaaptekort zelfs vergeleken met dronkenschap, wat de reden is waarom rijden zo gevaarlijk is als je slaperig bent.
“Naast een gebrek aan focus, wat veel mensen hersenmist noemen, is er een gebrek aan precisie. Je hebt het waarschijnlijk mis op een test of je mist een schot als je aan het sporten bent”, zegt Raj Dasgupta, assistent-professor pulmonaire en slaapgeneeskunde aan de Universiteit van Zuid-Californië.
Dit is waarom het gevaarlijk is om in zware machines te rijden of te gebruiken als je te weinig slaap hebt gehad. Je bent vatbaarder voor verwondingen of ongelukken.

Door slaaptekort, “zul je de volgende dag minder productief zijn”. Alles kost meer tijd en kost meer moeite, en je zult waarschijnlijk fouten gaan maken”, aldus Raymann.
Hij voegde eraan toe: “Mijn eerste mentor tijdens mijn doctoraat leerde me toen hij me nog laat aan mijn bureau zag werken: Wat je ook probeert te doen aan het eind van de dag na een drukke dag zal je veel moeite en tijd kosten, en zal waarschijnlijk zelfs tot iets leiden waar je de volgende dag niet blij mee zult zijn. Ga naar huis, ontspan je en ga slapen. De volgende ochtend zul je die taak in een mum van tijd oplossen.”

Het geheugen lijdt.

“Het effect van slaaptekort op het werkgeheugen is onthutsend”, zegt David Earnest, een professor bij het Texas A&M College of Medicine, in een rapport uit 2016 over het effect nachten doorhalen op de gezondheid. “Je hersenen verliezen met elk uur slaaptekort aan efficiëntie.”

Onderzoek heeft uitgewezen dat slaap een belangrijke rol speelt in de geheugenconsolidatie, het proces van kortetermijngeheugens naar langetermijnopslag. Wanneer je de hele nacht doorgaat, wordt dit proces verstoord en heeft het herinneren van het geheugen eronder te lijden.
Je neemt waarschijnlijk slechte beslissingen.
De prefrontale cortex is ook gekoppeld aan de besluitvorming, dus slaaptekort kan leiden tot een slecht beoordelingsvermogen.
“Besluitvorming wordt impulsief,” zegt Watson. “We zijn minder in staat om de potentiële negatieve gevolgen van onze besluitvorming in te schatten.”

Je wordt prikkelbaar.

Het is nauwelijks een verrassing dat mensen chagrijnig zijn na een hele nacht niet te hebben geslapen. Inderdaad, slaaptekort leidt vaak tot een slecht humeur.

“Hoe je met mensen omgaat zal botter worden en je raakt gemakkelijk geïrriteerd of geërgerd,” zegt Raymann. “Je zult er waarschijnlijk ook vermoeider uitzien.”

Je immuunsysteem heeft te lijden.

Slaaptekort kan de productie van cytokinen in je lichaam beïnvloeden. Deze spelen een grote rol in je immuunrespons. Dat kan op lange termijn voor problemen zorgen.

“Als je de hele nacht bent opgebleven, is je immuunsysteem aangetast,” zegt Cralle. “Het kan je ziek maken.”

Je krijgt honger.

“Een hele nacht doorgaan zorgt voor een leptine-ghreline hormonale onbalans,” aldus Cralle.
Ghreline is het “hongerhormoon” van het lichaam dat de eetlust verhoogt, terwijl Leptine het “verzadigingshormoon” is dat de honger remt.

“Je leptine niveaus zijn verminderd en ghreline is verhoogd wanneer je slaaptekort hebt,” aldus Cralle, waarbij hij opmerkte dat veel mensen zich erg hongerig voelen als ze een hele nacht hebben doorgehaald.

Je bouwt slaapschuld op.

Wanneer je niet genoeg slaap krijgt, bouw je slaapschuld. Dit geldt natuurlijk helemaal als je meer dan 24 uur zonder slaap doorbrengt.
Slaapschuld heeft betrekking op het verschil tussen het aantal uren slaap dat je zou moeten krijgen en het aantal dat je daadwerkelijk krijgt. Chronische slaapschuld is gekoppeld aan een verhoogd risico op obesitas, hartziekten, beroertes en diabetes.
De hele nacht doorhalen knoeit met je circadiaanse ritme, maar het is mogelijk om het weer op de rails te krijgen. Maar als slaaptekort vaker voorkomt dan is een behandeling voor chronisch slaaptekort wellicht een optie.

Slaapgewoontes vrouw in bed