Slaapweetjes – Hepa filter

Werking Hepa filter

Een Hepa filter staat wereldwijd bekend als het meest luchtzuiverende filter. In de Tweede Wereldoorlog waren onderzoekers, van de Atomische Energie Commissie, op zoek naar een filter dat zulke kleine deeltjes uit de lucht wist te halen, zodat onderzoekers geen gevaar zouden lopen tijdens onderzoeken. Het Hepa filter was geboren. Het haalt deeltjes uit de lucht die zo klein zijn als 0,3 micron. Dit met een effectiviteit van 99,97%. Om een beeld te geven van hoe klein een micron is: er zijn 24.500 microns nodig om 1 inch (2,54 cm) te vullen. 1 micron is 1 miljoenste deeltje van een meter. 10 microns samen zijn nog niet zichtbaar voor het blote oog. Pollen bevatten 5-100 microns. Een menselijke haar varieert van 70 tot 100 micron.

Hoe klein is 0.3 micron?

Het Hepa filter is zo goed afgesteld dat de norm voor een Hepa filter op 0.3 micron is vastgesteld.

De 0.3 micron grote deeltjes zijn het moeilijkst te pakken, omdat die zo klein zijn dat het menselijk lichaam deze kleine microns makkelijk inademt. Het Hepa filter is zo efficiënt dat van elke 10.000 microns er nog maar 3 door komen. Verrassend genoeg worden deze filters nog effectiever naarmate ze langer worden gebruikt. Vandaar dat Hepa filters vaak gebruikt worden in ruimtes waar schone lucht ook erg noodzakelijk is. Voorbeelden hiervan zijn laboratoria en operatiekamers.

Luchtkwaliteit in huis en de voordelen van een Hepa filter

De lucht van huizen, bedrijven, scholen of praktijkruimtes is vervuild met chemicaliën, organische stoffen en microbiologische deeltjes. De neus, keel en longen worstelen elke dag met deze luchtvervuilers. Deze lucht kan hoofdpijn, rode ogen, duizeligheid, vermoeidheid en andere kwalen veroorzaken. 1 op de 3 mensen heeft wel te maken met allergieën zoals astma, andere vormen van ademhalingsproblemen of het ‘sick building syndrome’. Astma is de grootste veroorzaker van ademhalingsproblemen bij kinderen. Hepa luchtreinigers kunnen voor een hoop verlichting zorgen.

Het gebruik van Hepa luchtreinigers kan iedereen helpen om:

  • gezonder te blijven
  • beter te slapen
  • efficiënter te werken
  • creatiever te zijn
  • efficiënter te studeren

Hepa: medische toepassing

Hepa luchtreinigers worden steeds meer toegepast bij mensen die in quarantaine liggen. Ook brandwond-patiënten hebben baat bij een Hepa luchtverfrisser. Die zorgt immers voor een snellere heling van de wonden doordat bacteriën bij de wonden weg worden gehouden.