Kun je niet slapen?

Hoe mindfulness en meditatie kunnen helpen

We voelen allemaal stress in ons leven. En hoewel er manieren zijn om de effecten ervan te bestrijden, heeft het toch nog steeds weerslag op ons leven, in het bijzonder op onze slaapgezondheid. Als we gaan slapen dan voelen we ons meer gestrest omdat we moe zijn en ons de volgende dag niet meer kunnen concentreren. Dit leidt weer tot meer slaapverlies en meer stress, net zolang totdat het voelt alsof je gevangen zit in een vicieuze cirkel. Het goede nieuws is dat er een uitweg uit deze cyclus is. In dit artikel gaan we kijken naar hoe we stress kunnen overwinnen met behulp van mindfulness en meditatietactieken, zodat je slaap minder wordt beïnvloed door dagelijkse stress.

Je slaap en je geest

Kun je niet slapen? Hoewel het geen verrassing is dat stress gezonde slaappatronen ontregelt, is het belangrijk om te bespreken hoeveel invloed het kan hebben. De American Psychology Association heeft een onderzoek uitgevoerd onder gezonde Amerikanen die zich door stress slechter sliepen. De bevindingen waren de volgende:

  • Meer dan de helft gaf aan zich traag of lui te voelen
  • 38 % van de mensen gaf aan dat ze zich geïrriteerd voelden.
  • 29 % van de respondenten gaf aan problemen te hebben met concentratie.
  • 25 % gaf aan zich niet gemotiveerd te voelen om verantwoordelijkheden op zich te nemen.

Als het probleem van de door stress veroorzaakte slaapverstoring niet verholpen wordt, kunnen patiënten met een verhoogd risico op problemen zoals een verminderde immuunfunctie, maagklachten, hoge bloeddruk, stemmingswisselingen en zelfs gebitsproblemen (het klemmen en malen met de tanden) te maken krijgen.
Om deze problemen aan te pakken, moeten we eerst naar de geest kijken. Hoe kunnen we ons zelf kalmeren, stress wegnemen en naar een betere mentale omgeving gaan? Laten we eens kijken naar mindfulness en meditatie.

Onze slaapverbetering tips ontvangen?

Meld je aan op de nieuwsbrief

Wat is Mindfulness en Meditatie?

Volgens een rapport van de Harvard University’s Medical School, is mindfulness een verhoogd bewustzijn en bedoeld om mensen te helpen zich te concentreren op “moment-voor-moment ervaringen, gedachten en emoties”. Met andere woorden, het gaat over het aanwezig zijn in het moment en het concentreren van je gedachten op één centraal punt. In combinatie met meditatieoefeningen, vooral voor het slapen gaan, kan het een gevoel van rust en ontspanning creëren die maar weinig andere activiteiten kunnen bieden. “Mindfulness meditatie houdt in dat je je concentreert op je ademhaling en vervolgens je aandacht op het heden richt, zonder je zorgen te maken over het verleden of de toekomst. Het helpt je de serie alledaagse gedachten te doorbreken om zo een ontspanningsreactie op te roepen”

Het directe voordeel van mindfulness meditatie is dat je de volledige en tegengestelde ervaring van een stressrespons krijgt. Het is een “fysiologische verschuiving” in het lichaam en triggert hersenchemicaliën die in verband worden gebracht met het ontstaan van slaap, waarbij de stresshormonen die onze hersenen in plaats daarvan zouden kunnen vrijgeven, worden overstemd. We zullen nu onderzoeken hoe we mindfulness meditatie kunnen doen zodat je deze manier van ontspannen in je eigen avondschema kunt opnemen.

Eenvoudige Mindfulness Techniek

1. Neem zittend of liggend een comfortabele houding in.

2. Kies een “focus”. Dit kan een woord zijn (ontspannen, ademen, kalmte, rust, vrede, etc.), een geluid (ohm is de populairste), een kort gebed of ontspannend gedicht, of een mantra zoals “adem de kalmte in, adem de spanning uit”. Herhaal de focus bij zowel het inademen als het uitademen.

3. Begin met in te ademen door de neus en uit te ademen door de mond. Concentreer je op de juiste ademhaling en de focus van je keuze.

4. Laat al het andere los. Als je merkt dat je aan iets anders denkt dan aan de focus, corrigeer je jezelf met een bepaalde zin zoals “herfocus” of “denk”. En ga terug naar de mindfulness.

Doe dit elke dag 20 minuten lang en je zult snel kunnen schakelen en weer kunnen genieten van een gezonde, verkwikkende slaap.

Hoe weet je of mindfulness technieken je helpen om te slapen?

Bekijk de gratis SleepScore App om elke nacht meer te weten te komen over de kwantiteit en kwaliteit van je slaap. Volg je stressniveaus en zie hoe dagen met veel stress en weinig stress je slaap beïnvloeden. Maak positieve veranderingen in je levensstijl om je nachtelijke slaap te blijven verbeteren. Het begint allemaal met het meten van jouw slaapgedrag!

handdoek kaarsjes