15 tips bij Nachtzweten en Slecht Slapen

Half drie ’s nachts. Je wordt plotseling wakker, doorweekt van het zweet. Je pyjama is nat en klam maar ook je onderlaken, dekbed en kussen. Zo kom je nooit meer in slaap. Dus je bed uit, een schone pyjama, je dekbed en kussen omdraaien en een handdoek op het onderlaken. Een uur later word je weer wakker. Nee he…

Warme huid en slapen
Freshbed

Nachtzweten, het is geen pretje. 52% van de Europeanen zegt regelmatig slecht te slapen vanwege de temperatuur en nachtzweten is daarbij vaak gehoord. Vraag is: Kun je er zelf eigenlijk wat aan doen? In veel gevallen wel.

Allereerst: temperatuur is – na stress – de grootste slaapverstoorder. Denk aan de temperatuur in je slaapkamer maar ook die onder je dekbed.

Je lichaam kan ook door andere oorzaken warmer worden en gaan transpireren. Denk aan vrouwen in de overgang en mensen met stress, ziekte, alcohol- en medicijngebruik.

Ook slecht ventilerende matrassen, tijken, lakens, dekbedden en dekbedovertrekken maken het veel te warm in je bed. Synthetische materialen sluiten alles af en zorgen bovendien voor meer huismijten (uitwerpselen van huismijten creëren vaak allergische reacties). Ook een slecht ventilerende kamer is een belangrijke oorzaak.

Bröring specialiseert zich al jaren op een optimaal bedklimaat.

We leveren de meest doordachte maatoplossingen voor elk slaapprobleem. En ontwikkelen daarvoor zelf ook eigen producten, met als de absolute top FRESHBED, het eerste bed met een actief klimaatsysteem.

Onze 15 tips voor een droge en dus comfortabele nachtrust, hier komen ze:

  1. Check je slaapkamertemperatuur (beste is 17 gr.) en ventilatie.  Zet liefst ook in de winter een raam open. Wees voorzichtig met ventilatoren en airconditioning.
  2. Hoe hoog is de temperatuur onder je dekbed? Vaak is dat rond 33 graden en dat is te warm. Ideaal is 27 tot 29 gr.
  3. Draag ademende en verkoelende nachtkleding. Heb je het snel warm, draag dan zo min mogelijk kleding.
  4. Zorg voor een ventilerend onderbed met natuurlijke ademende materialen (liefst lattenbodem of boxspring)
  5. Kies een ventilerend (pocketveer)matras met natuurlijke materialen, dat niet te diep ligt (hoe dieper, hoe warmer)
  6. Zorg ook voor een dekbed van ademend en natuurlijk materiaal.
  7. Gebruik in de zomer een dunner dekbed of alleen je laken. 
  8. Kies ook voor lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen ademende en natuurlijke materialen. Denk aan zacht linnen of katoen, dat zijn ‘open’ stoffen die prettig en koel aanvoelen. In combinatie met Kashmir is helemaal fantastisch, daar gaat lucht dwars doorheen.
  9. Probeer het nieuwe Ventair dekbed: het eerste (100%) donzen dekbed dat overtollige warmte op een natuurlijke manier laat ontsnappen. Op maat gemaakt van de mooiste tijk, in verschillende warmteklassen.
  10. Ervaar de 3D ventilerende matrasbeschermer van Bröring. Deze creëert een luchtlaagje tussen lichaam en matras zodat er altijd ventilatie is. Ook op drukpunten, zoals bij je heup en schouders.
  11. Wil je het best ventilerende bed met persoonlijke klimaatinstelling? Beleef dan Freshbed, het eerste bed met een eigen actieve klimaatregeling. Je stelt de temperatuur en ventilatie in en Freshbed doet de rest. Met een medisch Hepa-filter dat de circulerende lucht continu zuivert terwijl je slaapt. Het resultaat is een slaapverbetering tot wel 50%.
  12. Wees niet te actief voor het slapen gaan. Je lichaam moet enkele uren kunnen afkoelen na bijv. het sporten
  13. In sommige dranken, voeding en medicijnen zitten stoffen die nachtzweten kunnen veroorzaken. Denk aan alcohol, gekruide gerechten, en medicijnen als aspirine, paracetamol en antidepressiva.
  14. Wordt je matras regelmatig nat van het nachtzweten? Huismijten en schimmels zullen zich dan extra snel vermenigvuldigen. Je bestrijdt dat met Bröring Premium Bedcare, een jaarlijkse dieptereiniging van je matras.
  15. Nachtzweten is vervelend maar meestal onschuldig. Houdt het aan, raadpleeg dan toch je huisarts.