Op deze manier brengt REM-Slaap de herrie in ons brein tot zwijgen.

REM slaap en verwerking

Denk aan de laatste keer dat er overdag iets ergs of vervelends is gebeurd. Misschien had je een bijna-ongeluk met een auto op de snelweg. Of misschien had je een vervelend gesprek met je baas  op het werk. Op een bepaald moment overkomt het ons allemaal en dat zorgt vaak voor een verhoogde scherpte en alertheid die ongemakkelijk kan zijn omdat het lang na het incident blijft hangen. Dat van je af laten glijden kan moeilijk zijn. Dus hoe kunnen we dat het beste doen? Recent onderzoek suggereert dat onze Zzz een grote rol in dit proces spelen.

De herrie tot zwijgen brengen

Een onderzoek uit 2019 van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen toont aan dat er een sleutel is om de meest onverwachte en moeilijke wendingen in het leven achter je te laten.

Wanneer we een vervelende gebeurtenis meemaken (een situatie die ons bang maakt), wordt een bepaald deel van onze hersenen (de amygdala) geactiveerd, waardoor onze hersenen volledig gefocust zijn. Om beter met deze onaangename gebeurtenissen om te gaan, moet deze zogenaamde ‘sirene’ dan minder gevoelig worden, en dat is waar de REM-slaap om de hoek komt kijken.

Uit het onderzoek is gebleken dat de deelnemers aan het onderzoek het beste de vervelende situaties de baas konden wanneer ze een ongestoorde REM-slaap hadden. Hun hersencircuits konden zich eigenlijk van de ene op de andere dag aanpassen, dus ‘s ochtends, toen ze dezelfde vervelende ervaring als de dag ervoor voorgeschoteld kregen, had dit minder invloed op hen. Dit komt waarschijnlijk omdat de amygdala veel minder responsief was.

Ga nog beter om met morgen dan vandaag

Wat betekent dit? Het blijkt dat je beter in staat bent om een “morgen zonder zorgen” te hebben na een nacht met een goede kwaliteit REM-slaap. Dus als je denkt aan dat gezeur met je baas van de dag ervoor, kun je daarmee veel beter omgaan als er een nieuwe dag komt. Nog een reden om elke nacht goede nachtrust te pakken.

Wil je zien hoeveel REM-slaap je krijgt?

Download de gratis SleepScore App en volg vanavond om een uitsplitsing te zien van hoeveel REM-slaap je hebt gekregen, hoe je het doet in vergelijking met anderen je leeftijd en geslacht, en hoe je meer REM-slaap kunt krijgen! Probeer het vanavond gratis uit!

Slapende vrouw