Rugpijn een lastige slaapverstoorder!

Slapen met lage rugpijn

Rugpijn is het ergste. Iedereen die het heeft meegemaakt, weet het.

Ik weet het zelf ook uit ervaring, want ik heb elke dag pijn aan de rechter onderkant van mijn rug.

Je rug zit vast aan elk deel van je lichaam, dus als je te maken hebt met een slepende rugblessure, dan heeft het de neiging om alles wat je doet te beïnvloeden. Gewoon uit bed komen kan aanvoelen als een grote prestatie als je met rugproblemen te kampen hebt.

Daarom was ik niet verbaasd toen ik een nieuwe studie tegenkwam waarin werd gekeken naar het verband tussen een slechte nachtrust en rugpijn.

De studie, gedaan door een groep Noorse professoren, onderzocht meer dan 6.000 mannen en vrouwen in een periode van 10 jaar.

Ik zal niet in alle details treden, maar het belangrijkste is dit: Slapeloosheid en algemene slaapproblemen maken het allebei moeilijker om te herstellen van chronische lage rugpijn (LBP).

Het blijkt dat een gebrek aan kwaliteit van de slaap het niet alleen moeilijker maakt om je te concentreren op je werk. Het doet ook pijn aan het vermogen van je lichaam om te herstellen van blessures.

De reacties van de deelnemers lieten dit duidelijk zien. Mannen die twee of meer slapeloosheidsverschijnselen vertoonden, hadden 16-18% minder kans om te herstellen van LBP dan mannen zonder deze symptomen.

Voor vrouwen was de impact zelfs nog groter. Vrouwen die één slapeloosheidssymptoom rapporteerden, hadden 19% minder kans om te herstellen van LBP dan vrouwen zonder symptomen; vrouwen met twee of meer symptomen zagen hun herstelkans tussen de 32 en 40% dalen.

rug rekken
ruggegraat

Kleine truckjes om makkelijker te slapen

Dit is een serieus probleem. Maar het is ook geen verloren zaak.

Zoals de onderzoekers al aangaven: “het voorkomen of verminderen van slaapproblemen bij mensen met chronische LBP kan de prognose op lange termijn verbeteren.”

Als je last hebt van rugpijn dan moet het doel natuurlijk zijn om jezelf de best mogelijke nachtrust te geven.

Om daar te komen zijn er een paar simpele maar belangrijke stappen die je kunt nemen. Qua levensstijl zal het beperken van je voedsel- en alcoholgebruik voor de slaap je lichaam helpen om zich voor te bereiden op een goede nachtrust. Er zijn ook kleine trucjes, zoals niet je telefoon meer gebruiken voordat je gaat slapen, zodat je makkelijker in je REM-slaap komt.

Dit is iets wat topsporters als Lakers ster LeBron James zijn gaan doen – waardoor slaap een integraal onderdeel van hun herstel wordt.

Nogmaals, rugpijn is een van de laatste dingen waar je mee te maken wilt krijgen. Maar met een paar kleine aanpassingen kun je je lichaam in ieder geval de beste kans geven om te herstellen, dankzij een goede nachtrust.

Slapen en reizen

En over slaap gesproken, het zal voor velen van ons nog moeilijker zijn om tijdens de vakantie een goede rust te krijgen, vooral als je rugpijn hebt. Vliegreizen zijn hierbij de grootste boosdoener. Tenzij je eerste klas reist is het bijna alsof ze het zo ongemakkelijk mogelijk voor je proberen te maken.  

Ik reis veel, dus dat is waarschijnlijk de reden waarom dit recente artikel van CNN mijn aandacht trok. Een in Londen gevestigd bedrijf wil het in slaap vallen in de economy class veel makkelijker maken. Ik weet dat dit onmogelijk klinkt. Maar het plan van het bedrijf is om kleine “gewatteerde vleugels” aan de zijkanten van elke stoel te doen, zodat de passagiers deze eruit kunnen trekken en er tijdens de vlucht tegenaan kunnen leunen.

Het is zeker beter dan proberen om rechtop te slapen terwijl je probeert je buurman niet aan te raken. Hoewel er niet veel gevaar voor de gezondheid is om rechtop te slapen in het vliegtuig – behalve een kleine toename van de kans op bloedstolsels in je armen in de benen – begrijpt iedereen die wel eens gevlogen heeft hoe moeilijk het is om een goede nachtrust te krijgen terwijl je in de lucht zit.

Ik denk dat het een behoorlijk interessant concept is, en ik zou het niet erg vinden om luchtvaartmaatschappijen het te zien uitproberen.

In de tussentijd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het juiste kussen hebt om te vliegen.

Ik weet dat het meenemen van een kussen in een vliegtuig lastig is maar het kan je wel veel pijn besparen. Als je nek en schouders niet de juiste ondersteuning krijgen, of je lichaam onder een hoek in slaap valt, dan worden je ruggengraat en je lichaam uit balans gebracht. Dit komt vaak voor in vliegtuigen en leidt tot overbelasting en ongemak.

Vleigtuigraam met vrouw