Slaap geeft me superkrachten

Stel je voor dat je wakker wordt uit een perfecte nachtrust. Zonder de hulp van een alarm sta je kalm op uit bed, compleet verkwikt, zonder lichamelijk of geestelijk ongemak. De afgelopen maanden ben ik alleen maar bezig geweest om dat bij mijzelf werkelijkheid te laten worden. En ik ben blij te kunnen zeggen dat ik daar naartoe aan het werken ben!

Volgens een wereldwijd onderzoek afgelopen jaar van Philips heeft meer dan driekwart van de volwassenen (77%) geprobeerd om hun slaap te verbeteren. Denk daarbij aan het uitproberen van verschillende medicijnen, rustgevende muziek en nieuwe technologie.

In de afgelopen jaren zijn we meer te weten gekomen over het raadselachtige proces dat een derde van ons leven in beslag neemt om een serieuze aanpak van slaapoptimalisatie te rechtvaardigen. Maar de opkomst van de slaapwetenschap vindt plaats in een tijd van meer technologie, meer sedentaire levensstijlen en valse narratieven over slaap. Het is natuurlijk nooit cool geweest om aan te geven hoe belangrijk je slaap vindt; een rigoureus trainingsplan en een streng dieet leveren je veel meer respect op. Toch is voldoende slaap als eerste pijler van de gezondheid een noodzaak als men alle voordelen van een verandering in levensstijl wil zien.

Er is een leugen die heel schadelijk voor ons is: De aanhoudende, wijdverbreide overtuiging dat slaap een verspilling van tijd is en succes in de weg staat. Tien jaar geleden hadden we dat kunnen over het hoofd kunnen zien maar nu heeft de wetenschap bewezen dat het tegendeel waar is. Als je er aantrekkelijker uit wilt zien, je wilt opnemen wat je hebt geleerd, creatiever en productiever wilt zijn, etc.- richt je dan op wat  1/3 van je leven in beslag neemt met een reden, slaap! Iedereen die het idee aanhangt dat 8 of meer uur slaap een belemmering is voor succes, is onwetend op weg naar ziekte en ongelukkigheid.

Ik weet nu dat onze slaapkwaliteit belangrijker is dan dieet en lichaamsbeweging samen….

Onze slaapverbetering tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

stress

Ja, technologie schaadt onze slaapkwaliteit

Onze geliefde technologie is ontworpen om van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds gebruikt te worden en ons voortdurend te verleiden met een ‘dopamine beloningslus’, waardoor we er constant mee bezig blijven, elke keer op zoek naar nieuwigheid. Ik ben geneigd te geloven dat het moeiteloos vermijden van verveling een tol eist van ons vermogen om tot rust te komen. Als 16-jarige heb ik medeleven met leeftijdsgenoten die zo veel moeite hebben met slapen. Onbeperkte toegang tot een ongekend medium, het internet, waar we al vanaf zeer jonge leeftijd aan gehecht zijn, is duidelijk schadelijk. Er zijn sociale media, videospelletjes, televisieprogramma’s, etc. Allemaal altijd en overal beschikbaar. Ongeacht je leeftijd kan het een uitdaging zijn om je los te maken van een eindeloze bron van content waarin je je 7-9 uur lang troost in vindt, vooral omwille van iets wat je misschien onderschat of verkeerd begrepen hebt.
Kunstmatig licht ‘s nachts

Sommige studies suggereren een verband tussen blootstelling aan licht ‘s nachts, zoals bij werken in een nachtdienst, met bepaalde vormen van kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas. Dat is geen bewijs dat nachtelijke blootstelling aan licht deze omstandigheden veroorzaakt, en het is ook niet duidelijk waarom het slecht voor ons kan zijn. Maar we weten wel dat blootstelling aan licht de afscheiding van melatonine onderdrukt, een hormoon dat het circadiaans ritme beïnvloedt, en er is experimenteel (zeer voorbarig) bewijs dat lagere melatoninegehaltes te maken kunne hebben met kanker. – Harvard Health Letter

Niet alleen zijn onze apparaten emotioneel stimulerend, maar ze stralen ook heldere golflengten van blauw en groen licht uit, die onze hersenen verleiden om te denken dat de zon schijnt. Het resultaat is een onderdrukte melatonineafscheiding en een verstoord circadiaans ritme.

Ik realiseerde me niet dat mijn computermonitor en televisie een enorme impact hadden op hoe ik me de volgende ochtend voelde, totdat ik ‘s nachts die kunstmatige golflengten begon te blokkeren.

Inactiviteit, gebrek aan zonlicht en stress

De meesten van ons zitten het grootste deel van de dag, met steeds meer spanning in onze heupen, hamstrings, rug, etc. 5-10 minuten voor het slapengaan rekken en strekken kan een enorm verschil maken voor de kwaliteit van je slaap.

Oefening! Zoiets simpels als een wandeling in de ochtendzon of een koude douche kan je circadiaans ritme versterken.

Stress: Meditatie, overdag of voor het slapen gaan, is bewezen goed om meer ontspannen te raken en alles ‘los te laten’. Neem 5 minuten de tijd om voor het slapengaan te mediteren en kijk of het je er baat bij hebt.

De Sleep Foundation stelt meditatie voor als een volledig natuurlijke, medicatievrije manier om slapeloosheid te behandelen, en merkt op dat is aangetoond dat door dit te doen het gebruik van slaappillen afneemt, waarschijnlijk omdat meditatie de opwinding in de hersenen vermindert (het trainen van de ontspanningsreactie en het makkelijker in slaap komen!).

Slaapgewoonten slapen in een bed