Wat is uw relatie met uw slaap? Laten we het daar eens over hebben…..

Ik praat graag over slapen alsof het een persoon is. Heel vaak als ik met mijn klanten werk, hebben ze zo’n inspannende relatie met slaap gehad, dat je het echt kunt vergelijken met een oud echtpaar. Er zijn veel misverstanden en het is gewoon een erg gefrustreerde relatie. Beide kanten hebben verwachtingen, maar het zit gewoon niet helemaal lekker.

Wat gebeurt er tussen jou en slaap?

Dus, wat gebeurt er met jou en je slaap? Als de slaap een persoon zou zijn, zou het andere verwachtingen hebben dan jij. Het zou denken waarom bereidt je je niet voor op mij? Waarom doe je zoveel verschillende dingen met je lichaam, die het voor mij zo moeilijk maken om je te komen helpen? Uiteindelijk is slaap een vriend. Het is iemand die veel van je houdt en het is hier om je:

 • beter te laten voelen
 • gezonder te maken
 • te ondersteunen
 • te helpen je stress te beheersen
 • te helpen met je dromen
 • er beter uit te laten zien
 • je beter te voelen
 • slimmer te laten zijn

dat wil slaap allemaal doen. Soms heeft slaap het er gewoon moeite mee, want onze levensstijl maakt het moeilijk. Jij zit aan de andere kant. Je bent zo gefrustreerd door slaap, want het zou makkelijk moeten zijn! Het zou je moeten helpen, maar het gebeurt gewoon niet. Elke nacht raak je er zo gefrustreerd van, het is een bron van angst. Je weet gewoon, vanavond wordt het niets!

“Ik ga weer in mijn bed liggen, ik kan niet meer slapen en ik laat mijn gedachten de vrije loop. Het wordt super moeilijk en de volgende dag ben ik super moe…….. Waarom lukt het toch niet?”

Je relatie is op de klippen gelopen.

Beide partijen hebben die spanning van een op de klippen gelopen relatie, en meestal is het mijn taak om echt te kijken waarom die miscommunicatie plaatsvindt. Wat kunnen we doen om het weer harmonieus te maken? Er zijn verschillende dingen. Je kunt je lichaam helpen om je klaar te maken voor de slaap, door ervoor te zorgen dat;

 • je genoeg rust hebt voordat je gaat slapen
 • je voeding is in orde
 • hoe krijgt je je hormonen in balans
 • je schildklier in balans
 • heb je geen ontsteking in je lichaam
 • eet je geen voedsel waar je gevoelig voor bent

Dat alles kan je helpen om beter te slapen, zodat slaap gewoon zijn werk kan doen en kan helpen ontspannen. Ook je geest begint te vergeven en ziet slaap niet als je vijand, maar als je buddy.

“Ik weet dat je me wilt helpen. Ik weet dat je mijn vriend bent. Ik weet dat je het beste wil doen dat je kan. Ik worstel nu gewoon, maar ik doe mijn best en ik wil je verwelkomen. Je bent niet de vijand. Je bent niet iets waar ik een hekel aan heb!”

Verwelkom slaap!

Stel je voor dat slapen een persoon was. Je zou in principe de hele tijd zeggen dat hij op moet donderen! Je zou zeggen dat hij weg moet gaan en voorlopig niet terug moet komen, want hij is niet welkom. Je haat hem gewoon elke avond. Hoe welkom zou jij je voelen? Dus, deze relatie is soms gewoon verknoeid. Maar als je slaap begrijpt en hem weer herontdekt als je bondgenoot; iets dat mooi en prachtig is en dat je op zoveel niveaus kan helpen, kun je je erop voorbereiden. Je kunt zeggen:

“Ik hou eigenlijk echt van je. Dat doe ik echt, en ik weet dat de dingen op dit moment niet geweldig zijn, maar we gaan het allebei uitzoeken”.

Dan begin je weer te ontspannen en kun je de verschillende stappen zetten in de richting van die geweldige relatie met je slaap. Probeer er vanuit liefde naartoe te komen, in plaats van angst, woede, stress en soms zelfs haat. Ik heb zoveel klanten, die me zeggen: “Ik haat mijn slaap. Ik haat de nacht. Het is de slechtste tijd van de dag, omdat ik al weet dat het de volgende ochtend gaat verpesten. Ik geloof echt dat het helpt om die perceptie, die hele motivatie, die emotie eromheen te veranderen.

Slaap is je geliefde. Slaap is je vriend. Slaap is je bondgenoot. Het houdt veel van je. Het worstelt op dit moment. Het voelt zich vaak onbemind en jij hebt het gevoel dat het je heeft verlaten…..

Er zijn dus veel dingen die je kunt doen, maar die mentaliteit veranderen; van deze boze plek naar een ‘ik snap het, ik begrijp het, laten we dit samen doen’, is de eerste stap!

Dit is een blog van onze gast blogger Christine Hansen. Broring en Christine werken samen om onze klanten de beste slaapervaring te bieden.

Christine HansenChristine Hansen
Sleep Expert to CEOs, Executives and Successful Entrepreneurs who want to sleep but can’t, Sleep Like A Boss
Website: Sleeplikeaboss.com