Wekker: Vriend of Vijand?

Wekkers, het gevreesde geluid in de ochtend, althans dat was voor mij al tijdens mijn tienerjaren het geval en dat is eigenlijk vandaag de dag nog steeds zo.

Zijn ze goed? Zijn ze slecht? Die snoozefunctie….. is er een wekker die ik wel zou aanraden? Laten we er eens naar gaan kijken!

Het ding met wekkers is natuurlijk helpen je ze om wakker te worden. De vraag is of het een positieve of negatieve uitwerking heeft als de wekker je wakker maakt. wakker worden en slapen zijn beide een proces.

Zo heb je diepe slaap, lichte slaap, remslaap en je bent wakker. Het kleine traject van lichte slaap naar wakker zijn is kort, waardoor je verfrist wakker wordt na een lichte slaap of uit een lichte slaap. Het traject van diepe slaap naar wakker is langer en zorgt dat je super groggy en super versuft wakker wordt. Uit een diepe slaap gewekt worden kan behoorlijk heftig aanvoelen.

Als je oververmoeid bent of als je de nacht ervoor te lang bent doorgaan waardoor je nog in de diepe slaapfase zit als jouw wekker je uit je slaap haalt moet je begrijpen dat een wekker in de eerste plaats een alarm is en dat je daarom een stoot adrenaline en cortisol krijgt. Jouw wekker zorgt er dus eigenlijk voor dat je in een soort crisisstand schiet waardoor je hormonen door je lichaam gaan gieren.

Dat is heftig want je lag net nog lekker te tukken. Als je eerst vol hormonen zit en daarna niet meer krijg je daar een moe gevoel van. Het is niet leuk om daar doorheen te gaan! Als je vanuit een lichte slaap de wekker hoort gaan en je wordt wakker zal dat best oké aanvoelen. Dat voelt helemaal niet zo erg. Dit proces kun je een handje helpen door consistent op tijd naar bed te gaan en door elke dag op dezelfde tijd in slaap te vallen en wakker te worden.

Een regelmatige slaap is de oplossing! Als je weet hoeveel slaap je nodig hebt en je daadwerkelijk tegelijkertijd met je wekker wakker wordt kan het geluid van je wekker je zelfs een  veilig gevoel geven. Als je weet hoeveel slaap je nodig hebt word je op vanzelf wakker. Ook als je elke dag wakker wordt op hetzelfde moment zal je lichaam daar tot op zekere hoogte aan wennen.

Als je jezelf daar elke keer toe moet zetten en je geen slaap genoeg krijgt dan gebeurd dat niet vanzelf. Daarom moet je er ook voor zorgen dat je genoeg slaap krijgt en dat je elke keer tegen dezelfde tijd wakker wordt.

De snoozeknop….. ik raad aan om die helemaal niet meer te gebruiken. Want als je weer wakker bent geworden na kort in slaap te zijn gevallen zul je zien dat je erg moe wakker wordt. Stel dat je in een diepe slaap zat en je op de snoozeknop drukt; de kans is vrij groot dat je weer in die diepe slaap zult vallen totdat je ruw uit je slaap gehaald wordt.

Maar het kan ook gebeuren dat je in een lichte slaap zat en je je eigenlijk niet zo slecht voelde, je drukte op de snoozeknop en je viel terug in slaap, misschien zelfs wel in de droommodus en dan word je nog vermoeider wakker dan de eerste keer. Dus daarom geen snoozeknop gebruiken!

Ga direct de eerste keer uit bed. Zet het licht aan. Laat je ogen wennen aan licht. Ik weet dat je eigenlijk niet direct je berichtjes moet gaan checken maar het licht van je iPhone helpt je wel om wakker te worden. Dus dan misschien geen berichtjes maar in plaats daarvan een motiverende ochtendtekst. Probeer iets leuks en motiverends te vinden waar je geen stress van krijgt. Dat kan helpen.

Als het gaat om wat voor soort wekkers ik zelf goed vind zou ik zeggen dat ik wel hou van die wekkers die natuurlijk licht simuleren. Ik ben er echt van overtuigd dat die werken. Onze ogen reageren erop. Onze huid reageert erop. Er komen hormonen vrij die ons zullen helpen om natuurlijk wakker te worden.

Het begint met een heel rustig licht dat steeds sterker wordt en waarmee een zonsopgang wordt gestimuleerd. Ik had dat tijdens mijn tienerjaren op de middelbare school en het hielp me echt om minder humeurig en slaapdronken wakker te worden, vooral tijdens de lessen.

Er zijn niet zo heel veel verschillende soorten van die wekkers te koop. Ik kon er maar een paar vinden op Amazon. Misschien zijn het niet de beste maar ik denk dat het de rustigste en de meest natuurlijke zijn. Ik vind ze gewoon zo leuk en die beveel ik dan ook van harte aan.

Er zijn een aantal leuke wekkers zoals die wekker die van je wegloopt en waar je achteraan moet, een wekker waar je een bepaalde tijd op moet staan of de wekker waar je een wiskundige berekening moet maken om hem uit te zetten. Keuze genoeg….. Zelf heb ik ’s ochtends niet zo veel gevoel voor humor en laat praat niet graag tot ik mijn koffie heb. Ik zou die rekenklok gelijk slopen! Die zou het gewoon niet zo lang bij mij overleven, maar hey, als je wel humor hebt en gelijk ’s ochtends al sommen wil oplossen kun je die eens uitproberen!

Zo denk ik dus over wekkers. Waarom ze werken, hoe ze werken, hoe met ze werken, hoe ze te gebruiken om ’s ochtends fris en fruitig wakker te worden.

Ik spreek je snel weer.

Dit is een blog van onze gast blogger Christine Hansen. Broring en Christine werken samen om onze klanten de beste slaapervaring te bieden.

Christine HansenChristine Hansen
Sleep Expert to CEOs, Executives and Successful Entrepreneurs who want to sleep but can’t, Sleep Like A Boss
Website: Sleeplikeaboss.com