Beter slapen op Hästens? Of op Vispring? Een vergelijk.

Slecht slapen, de helft van Nederland heeft er wel eens last van. Slaapproblemen verwacht je niet op een bed van Hästens of Vispring. Maar welk bed is nou beter? Die vraag krijgen we regelmatig. En is dus een mooi eerste onderwerp voor onze blog-serie. Van beide sterke maar heel verschillende merken weten wij alles, omdat we Vispring meer dan twintig jaar verkopen en Hästens ruim tien jaar voerden. We hebben daardoor heel wat klantervaringen verzameld. Hästens is mede door onze inzet groot geworden in de regio. Voor Vispring geldt hetzelfde en dit merk voeren we nog steeds. Met goede redenen.

Conclusie:

Dit vergelijk is gestoeld op een lange ervaring met beide merken. Maar een bed kiezen, is en blijft een persoonlijke zaak. Ik geef hier alleen weer wat ik zie aan de bedden en wat ik hoor van cliënten. Beide merken leveren kwaliteit. Maar op een aantal sterke punten van Vispring heeft Hästens geen antwoord.

Zo hebben de instapmodellen van Hästens boxsprings en matrassen geen side stitching, geen tufting en geen dubbele veerlaag. Daarmee onderscheiden deze startmodellen van Hästens zich nauwelijks van gewone confectiematrassen. Wel hebben alle Hästens matrassen een topper, maar deze wordt vaak als te warm ervaren en verhardt zonder regelmatig ‘masseren’.

De duurdere boxsprings en matrassen van Hästens (vanaf 20.000 euro) doen het merk wél eer aan, maar met een nauwkeurigere side stitching, betere tufting, het toepassen van uitsluitend natuurlijke materialen en meer keuze in stoffen en design zet Vispring toch de norm. Bovendien hebben de tweepersoons boxsprings en matrassen van Vispring tussen 8.000 en 20.000 euro al een technisch kwalitatief goede opbouw en daarmee een betere prijs-prestatieverhouding dan Hästens.

Vind hier de Vispring collectie

Vispring Shetland Superb
hastens slapen boxspring
  • Kenmerk
  • Side stitching
  • Tufting
  • Dubbele veerlaag
  • Design
  • Natuurlijke materialen
  • Prijs-prestatie verhouding
  • *Prijs voor een tweepersoons bed
  • Vispring
  • Alle matrassen
  • Alle matrassen
  • Vanaf € 8000,-*
  • Veel keuze stof / leder / kleuren
  • Volledig
  • Zeer goed
  • *Prijs voor een tweepersoons bed
  • Hastens
  • Alleen topmodellen
  • Alleen topmodellen
  • Alleen topmodellen
  • Beperkte keus stoffen en kleuren
  • Deels (synthetische pockets)
  • Voldoende tot goed
  • *Prijs voor een tweepersoons bed

hastens lagen bed
Vispring Magnificence

Filosofie van slapen volgens Hästens en Vispring

Hästens en Vispring produceren bedden, boxsprings en matrassen in het premium segment. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen deze merken die ik hieronder graag belicht. Het Zweedse Hästens, oorspronkelijk zadelmakers, startte met de productie van boxsprings en matrassen halverwege de vorige eeuw.

Net als bij ViSpring staan handmade en het gebruik van natuurlijke materialen voorop. Vooral vanaf de negentigerjaren heeft Hästens succes, mede dankzij actieve marketing en met het gewaardeerde ‘zachte liggen’, het diep wegzakken in het matras maar vooral in de topper, die er standaard bij hoort. Dat diepe liggen is een verklaarbaar kenmerk van producenten uit koude landen, omdat diep liggen ook warm liggen betekent. Voordeel van de topper is bovendien dat je deze bij een ongelukje gemakkelijk separaat kan vervangen.

Succesvol is het blauwe blokjesdesign, waaraan je een Hästens direct herkent. Maar ervaringen met het zachte matras bleken op den duur vaak negatief (te zacht, te warm) en voorkeuren veranderden. Hästens volgde deze trend niet. Wel verhoogde het merk haar prijzen en tijdens de laatste economische crisis stortten de verkopen en het aantal verkooppunten in. Ook na de crisis bleven de bedden onveranderd én hoog geprijsd. De ideale temperatuur om goed te slapen ligt rond de 17 graden en een Hästens bleek voor velen toch te warm. Ook de topper verloor zijn populariteit, omdat bij onvoldoende luchten en masseren deze na enkele jaren hard werd.

De interne ventilatie van de matrassen werd wat bemoeilijkt door de synthetische pockets en de matrassen zonder side stitching bleken gevoelig te zijn voor vervorming. Ook het blokjesdesign was de trend voorbij en liet zich steeds moeilijker leuk combineren in slaapkamers. Deze combinatie van factoren zorgde voor een forse terugval in verkooppunten en verkopen. Hästens wist zich onvoldoende aan te passen aan andere eisen en bracht te weinig vernieuwing.

Marktbenadering

Het chique Britse en met een Queens Award toegekende Vispring is een merk in hetzelfde segment als Hästens, maar met een heel ander profiel. Waar Hästens vooral met een fors marketingbudget bekendheid en imago opbouwde, is Vispring een constanter, exclusiever en wat meer ingetogen merk, dat al sinds 1901 matrassen van topkwaliteit ontwikkelt en produceert. Ook voor zeer exclusieve klanten zoals het Britse koningshuis. En dat ook nu nog steeds doet, volledig handmade en met 100% natuurlijke materialen, inclusief de pockets (omhulsel van de veren).

Vispring investeert haar budgetten voornamelijk in het ontwikkelen en verbeteren van de producten en minder in marketing. Het aantrekken van klanten laat men vooral over aan de winkels die het merk voeren. Dat levert kwalitatief heel goede producten op maar met het nadeel van een lagere bekendheid en hogere afhankelijkheid van de kwaliteit van de verkooppunten. Desondanks is het merk een heel stabiele speler geworden dat bij kenners op juiste waarde wordt geschat. Ook klanten zijn erg trouw aan het merk en kopen vrijwel altijd weer een Vispring.

Technische verschillen tussen de matrassen

Side stitching

Alle Vispring matrassen hebben side stitching, zelfs de instapmodellen. Bij side stitching wordt de rand van het matras intern bevestigd aan de pocketvering. Een intensief en handmatig werk dat per matras tot acht uur kan duren en ervoor zorgt dat de matrassen van rand tot rand geveerd zijn. Ook voorkomt het dat de matrasranden na verloop van tijd gaan uitzakken en minder strak en stabiel worden.

Hästens past side stitching alleen toe bij de topmodellen. Ook de manier van aanbrengen verschilt. Vispring brengt de side stitching aan als het matras nog ‘geopend’ is zodat het heel precies uitgevoerd kan worden. Hastings kiest voor een snellere methode en schiet de sidestitching door een al gesloten matras, zonder te kunnen controleren of de bevestiging aan de pocketveren goed verloopt.

Belangrijk voor het ligcomfort van een matras is ook de richting waarin de pocketveren worden gelegd. Bij Vispring gebeurt dat altijd in de lengte, waarbij de veren er met de hand worden ingelegd. Simpelweg omdat er nog geen machines zijn die dat kunnen. Het grote voordeel van veren in de lengterichting is dat er geen kuil wordt getrokken in het bed naast je. Ook hiervoor geldt: het is handwerk, kost meer tijd maar levert wel veel extra comfort op. Hästens matrassen en vrijwel alle confectiematrassen hebben de minder comfortabele machine geproduceerde veren over dwars.

De pocketveer

Dan de over de veren zelf: Vispring heeft een mooie reputatie als uitvinder van de pocketveer en daarmee de stap naar onafhankelijke ondersteuning van het lichaam. Zij produceren nog steeds alle veren zelf, uit vanadiumstaal dat extra elastisch en vormvast is. Er kan uit bijna zestig veersoorten gekozen worden, in verschillende hardheden. Elke veer wordt in een zakje (pocket) van natuurlijk katoen (bij Hästens synthetisch) verpakt, waardoor het matras aan de binnenkant ook goed kan ademen. Alle veren worden met natuurlijk garen aan elkaar verbonden, zodanig dat elke veer volledig vrij kan blijven bewegen. Door de veren in honingraatpatroon te plaatsen, is er ook geen loze ruimte tussen de veren zoals bij machinale productie en dat zorgt voor extra stabiliteit en comfort. Er kunnen dan ook geen materialen tussen de veren komen en beschadigd raken. Ander belangrijk verschil met Hästens is de dubbele laag veren. Alle Vispring matrassen vanaf 8.000 euro (tweepersoons) hebben een comfortabele, dubbele laag veren, terwijl dat bij Hästens alleen bij de topmodellen het geval is.

Tufting

Het noppen (tufting) van een matras voegt ook veel comfort toe. Het gaat daarbij om een verticale verbinding van de boven- en onderzijde van een matras die zorgt voor extra stabiliteit en duurzaamheid. Voordeel van tufting is ook dat alle tussen en bovenlagen van het matras worden gefixeerd en dus op hun plek blijven. Noppen kan uitsluitend handmatig worden gedaan. Bij Vispring gaat dat met een degelijke verbinding. Bij Hästens worden alleen de dure modellen genopt.

Alle technieken zorgen tezamen voor een optimale ventilatie, vochtregulatie, ondersteuning en comfort.

Side stitching
Pocketveren plaatsen
Tufting