Is Auping het best ventilerende bed?

Iedereen kent Auping. Het Nederlandse familiebedrijf sinds 1898 dat bekend is van de spiraalbodems die veel beter ventileerden dan andere bedbodems en zo zorgden voor een goede hygiëne. Zelfs nu nog wordt de spiraalbodem bij Auping bedden het meest toegepast. Maar is Auping anno nu nog het best ventilerende bed? Laten we het topmodel van Auping, de Auping Kiruna, eens naast een premium matras van Harrison Spinks leggen, een gerenommeerde matrassenfabrikant uit Engeland van dezelfde omvang. En het bedrijf achter de exclusieve lijn Bröring Natural matrassen. Twee bedrijven met een heel verschillende visie moet leuke conclusies opleveren!

Conclusie

Auping en Harrison Spinks zijn beide merken met een prachtige reputatie ‘There is no such thing as a standard bed’ is een uitspraak van Harrison Spinks, die ook Auping hoog in het vaandel heeft staan. Een goede nachtrust vraagt dus maatwerk. Beide merken slagen daar ook in. Toch vullen de merken het verschillend in. Wie graag een op een bekend beddenmerk (met slimme accessoires) slaapt, kiest voor een Auping bed. De aloude spiraalbodem komt ook in deze tijd nog goed mee en ventileert goed. Vreemd is de toepassing van synthetische materialen in de matrassen, die dit effect deels teniet doen en recycling bemoeilijken. Harrison Spinks blijft trouw aan haar principes door uitsluitend natuurlijke materialen te verwerken. De matrassen hebben ook een andere grandeur en voelen verfijnder aan dan de Auping bedden. Ook op gebied van recycling doet Harrison Spinks het beter, zonder synthetisch restafval. Prijzen en garanties zijn vergelijkbaar. En de Auping-claim: geen bed ventileert beter? Die gaat in dit vergelijk naar Harrison Spinks (Bröring Natural).

Warme huid en slapen
AupingHarrison Spinks
+Bekend merk
+Nederlands Fabrikaat
+Slimme accessoires
+Goed ventilerend onderbed door spiraalbodem
+Grandeur/luxe uitstraling
+Zeer goede ventilatie door 100% natuurlijke materialen
+Unieke 4K veertechnologie
+Verfijnd vakmanschap
-Minder ventilatie (slaapklimaat) door toepassing synthetische materialen
-Minder goed recyclebaar
-Minder bekend merk
-Minder accessoires
Broring natural antraciet bed

Auping en Harrison Spinks: overeenkomsten en verschillen

Auping

Auping is een gerenommeerd merk dat vooral bekend is van de spiraalbodem. In vele Nederlandse slaapkamers was er wel een Auping bed te vinden, die vaak ook verstelbaar was met het bekende bolletje aan het touwtje. Maar Auping is veel méér dan een spiraal: het merk geeft aan te geloven in natuurlijke materialen en in het belang van het recyclen van oude matrassen. En vertelt dat ook aan de wereld. Auping is daarmee ook echt een consumentenmerk geworden. Goede marketing heeft het merk een hoge bekendheid en goed imago opgeleverd waardoor veel mensen al met een Auping-vraag de winkel binnenstappen. Lange tijd bleef Auping een familiebedrijf, waarvan bekend is dat die altijd beter presteren dan andere bedrijven. Slim is ook de ontwikkeling van originele en persoonlijke accessoires, zoals een hoofdbord en pootkapjes in diverse kleuren en stoffen, bijpassende nachttafeltjes en dimbare leeslapjes en licht onder het bed via een sensor. Kortom, een merk waar we als Nederlanders trots op mogen zijn.

Harrison Spinks

Waar Auping typisch Nederlands is, is Harrison Spinks very British. Het bedrijf heeft een mooie, bijna statige historie since 1840 en werd meerdere malen in persoonlijke aanwezigheid van ‘The Queen’ Koninklijk onderscheiden met de Queen’s Award for Enterprise. Trouwens, vergeet niet dat ook Koningin Wilhelmina net vóór de Eerste Wereldoorlog een paar bedden bij Auping bestelde. Het bijzondere van Harrison Spinks is dat het bedrijf al vijf generaties lang dezelfde filosofie volgt: uitsluitend natuurlijke materialen toepassen en blijven innoveren. Ludiek is de manier waarop ze het natuurlijke benadrukken: Our mattresses don’t start life in a factory, but on a 300-acre farm in North Yorkshire. Dat maakt ook recyclen, een belangrijk thema anno nu, mogelijk, en het bedrijf is al beloond met een sustainability award. Harrison Spinks is nog steeds een familiebedrijf en heeft meer dan 90% van de productie in eigen hand. Van het fokken van schapen (voor wol), het kweken van hennep- en vlasgewassen in hun eigen boerderij, tot het kappen van het eigen bos en het ontwerpen en produceren van de eigen pocketveren. Zelfs de tijken weven zij zelf. Dit is absoluut uniek en laat zien dat ze elk kwaliteitsrisico willen uitsluiten. Ik ken geen andere beddenproducent die het zo doet. Dat resulteert ook in zeven jaar garantie op alles. Harrison Spinks levert wereldwijd maar is lang niet overal bekend. In Nederland worden ze geleverd onder de naam Bröring Natural. Het is typisch een merk dat focust op hun passie: de beste matrassen maken met natuurlijke materialen, innovatieve pocketveren en handgemaakte productie. Als masters of craft. De klanten volgen dan vanzelf wel.

Auping Kiruna: topmodel van Auping

Genoeg over de bedrijven, laten we de matrassen bekijken. We nemen daarvoor het topmodel van Auping: de Kiruna. Een bed in de prijsklasse 7.000 en 15.000 euro (tweepersoonsbed). Standaard heeft het Auping Kiruna bed een stalen support (frame) met spiraalbodem, met een comfortzone op schouderhoogte. De spiraalbodem (met matras) volgt zo optimaal de contouren van je lichaam. Dat zorgt voor comfortabel en gezond slapen. Slim detail is dat het bed je fijnste slaap- en zitstand onthoudt.

Auping en ventilatie

De grootste slaapverstoorder is het slaapklimaat (52%) en ventilatie speelt daarin een hoofdrol. ‘Geen bed ventileert beter’, claimt Auping en lijkt hier dus sterk te staan. Zeker voor het topmodel: de Auping Kiruna. Inderdaad laat de open structuur van de spiraalbodem veel lucht door. Maar wat doet het Auping matras? Auping heeft verschillende soorten matrassen, waaronder ook pocketveermatrassen, in verschillende hardheden en comfortzones. Je kunt meerdere comfortzones laten aanbrengen, die zijn afgestemd op jouw lichaam. Auping doet dat met latex comfortlagen en bij de duurdere matrassen in diverse samenstellingen van synthetische materialen en schuimrubber. Voor de overige materialen wordt zoveel mogelijk gekozen voor natuurlijke materialen (wol of katoen), maar ook tencel en viscose. Verrassend zijn toch wel de kunststof zakjes om de veren. Want als je vol op ventilatie inzet en een zeer goed ventilerend onderbed hebt, doe je dat deels teniet met de toepassing van synthetische, niet natuurlijke materialen. Sommige van die materialen ventileren wel maar doen toch onder voor de prettige eigenschappen van natuurlijke materialen zoals wol en katoen. Bovendien leiden ze eerder tot allergische reacties én zijn ze, mede door gelijmde lagen, lastiger te recyclen. Geen bed ventileert beter lijkt dat ook vooral op de spiraalbodem te slaan en wat minder op het matras.

Is Auping het best ventilerende bed
Broring natural grijs bed

Harrison Spinks: de Bröring Natural Collectie

Harrison Spinks levert in Nederland uitsluitend onder de naam Bröring Natural, in de prijsklasse vanaf 4.000 euro tot 10.000 euro (tweepersoonsbed). Het onderbed is een solide en fraai afgewerkte boxspring met houten frame, pocketveren en een toplaag micro pocketberen. Er zijn uitsluitend natuurlijke materialen verwerkt. De matrassen zijn pocketveermatrassen die eveneens uit verfijnde en volledig natuurlijke materialen zijn samengesteld. Belangrijk, want dat garandeert een goede ventilatie en maakt een volledige recycling mogelijk. Wereldwijd uniek is hun 4K veertechnologie, met lagen van duizenden HD micro-pocketveren van door Harrison Spinks zelf gedraaid ultradun Brits staal, die optimaal ventileren en je lichaam tot in de perfectie ondersteunen. De natuurlijke vulmaterialen zijn eveneens van eigen bodem en in de handgemaakte matrassen is het vakmanschap voelbaar. De nieuwste ontwikkeling van Harrison Spinks zijn gezoneerde HD micro-pocketveermatrassen, die extra steun bieden waar het gewenst is. Echt een innovatieve ontwikkeling die de ergonomie naar een (nog) hoger plan tilt.

Harrison Spinks en ventilatie

Matrassen van Harrison Spinks, ofwel de Bröring Natural, ventileren goed. Heel goed zelfs. De duizenden pocketveren ademen natuurlijk bij elke beweging en worden niet verstikt door synthetische omhullingen. In deze matrassen vind je ook geen warme comfortlagen van Latex, Latex Perfo, Latex Pura of Visco Activ schuim maar zijn deze vervangen door materialen als katoen, hennep, vlas en paardenhaar. Daarmee zijn temperatuur en vocht veel beter te reguleren en wordt het matras minder snel statisch. Bij recycling hoeven er bovendien geen synthetische materialen gescheiden te worden. Een groot voordeel omdat deze zich vaak moeilijk laten verwijderen.

Freshbed: de overtreffende trap

Goed slapen draait vooral om een ideaal slaapklimaat. Wie dat volledig wil beheersen, kiest voor een Freshbed: het eerste bed ter wereld met eigen klimaatregeling. Bij een aantal internationale tophotels zijn de eerste Freshbeds al te vinden, met lovende reacties van gasten. Het is een uiterst comfortabel bed waarin je minder transpireert, dat nooit klam aanvoelt en waarin schimmels, fijnstof, pollen en huisstofmijt op afstand worden gehouden. Juist omdat een Freshbed veel beter vocht kan verwerken, gaat het ook veel langer mee. Lees meer

Freshbed