Slaapgewoontes van de wereld

Slaapgewoontes van de wereld

Slaapkwaliteit, patronen en lengte kunnen van land tot land verschillen, maar één ding is wel duidelijk: mensen krijgen nog steeds niet genoeg slaap. Terwijl sommige mensen op een paar uurtjes kunnen functioneren, hebben andere mensen de neiging om een tweede kopje koffie te drinken in plaats van die extra Zzz’s te pakken.

Deze grafiek komt van Raconteur en toont een aantal verrassende resultaten van de Philips Global Sleep Survey van 2019, waar meer dan 11.000 volwassenen uit 12 landen aan hebben meegedaan.

Laten we eens kijken wat nu precies invloed heeft op onze slaapgewoonten, ook wel slaaphygiëne genoemd, en wat mensen helpt om beter en langer te slapen.

Meer Slaapverbetering tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

vrouw in bed

Waarom slapen belangrijk is

Ongeveer 62% van de volwassenen op de wereld vindt dat ze niet goed slapen als ze naar bed gaan. Het verlies van één of twee uur slaap per nacht kan dezelfde invloed hebben op de motorische en cognitieve functies als het een dag of twee zonder slaap leven.

Deskundigen hebben lang benadrukt dat het ontwikkelen van goede slaapgewoonten kan helpen om ons lichamelijk, geestelijk en emotioneel welzijn in stand te houden. Constant slaaptekort kan ook leiden tot ernstige, langdurige gezondheidsproblemen zoals:

– Hart- en vaatziekten en hartfalen

– Zwak immuunsysteem

– Hoge bloeddruk

– Nierziekte

– Depressie

– Diabetes

– Obesitas

Vermoeidheid is een belangrijke factor bij de ongeveer 100,000 auto-ongelukken per jaar, met naar schatting 1.500 doden tot gevolg. Het gebrek aan slaaptekort wordt ook in verband gebracht met een aantal rampen, zoals vliegtuig- en bootongelukken, en zelfs met de meltdowns van kernreactoren.

De wetenschap achter slaap

Het menselijk lichaam volgt het circadiaanse ritme – een 24-uurs ritme dat werkt als een interne klok. Deze klok wordt gestuurd door twee dingen: externe signalen zoals licht en duisternis en interne verbindingen die onze slaap activeren en in stand houden.

Deze chemicaliën werken samen om onze slaap-/waakcycli in harmonie te houden.

Adenosine: bouwt langzaam het slaapverlangen op tijdens de dag.

Melatonine: produceert slaperige gevoelens die aangeven dat je lichaam nu klaar is om te gaan slapen.

Cortisol: laat je lichaam op natuurlijke wijze wakker worden

Hoelang mensen slapen verschilt sterk over de hele wereld, maar de meeste volwassenen doen nog steeds te kort de ogen dicht. De gemiddelde persoon krijgt 6,8 uur slaap tijden een weeknacht, wat beduidend lager is dan de aanbevolen 8 uur.

Een bedrijf in het Verenigd Koninkrijk heeft zelfs een realtime kaart ontwikkeld van sociale mediaberichten van mensen die zeggen dat ze niet in slaap kunnen vallen of kunnen blijven doorslapen.

slaap balans
stress

Wat verhindert een betere nachtrust?

Mensen kunnen om vele redenen last hebben van slaapgebrek – hieronder staan de zes grootste boosdoeners.

1. Zorgen en stress

Baan, gezin, gezondheid, financiële en andere zaken die mensen uit alle lagen van de bevolking in beslag nemen. Volwassenen die in Canada en Singapore wonen, zijn meestal het meest bezorgd.

2. Omgeving

De fysieke ruimte waar je slaapt speelt een grote rol in de kwaliteit en de duur van je slaap. Bijna 35% van de volwassenen valt ergens anders dan in bed in slaap. Interessant is dat Chinese volwassenen het minst comfortabel zijn tijdens het slapen, terwijl Japanse volwassenen het meest comfortabel zijn.

3. Werk- en schoolroosters

Hectische carrières en zware werklast op school hebben een directe en blijvende invloed op de slaapgewoonten. Veel mensen offeren slaap op om het werk maar af te krijgen, of voor sociale en huishoudelijke taken.

4. Vermaak

In het tijdperk van de technologie zijn de natuurlijke ritmes van dag- en nachtperceptie scheef gaan lopen, vooral door de effecten van het blauwe licht dat door onze schermen wordt uitgezonden.

5. Verstoorders

Het eten van voedsel, of het drinken van alcohol of cafeïne in de laatste paar uur voor het slapengaan kan voorkomen dat onze hersenen weten dat het tijd is om af te koelen en zich klaar te maken voor de slaap. Volwassenen die in de ontwikkelde landen zoals China, Canada, de Verenigde Staten en Singapore leven, drinken de meeste cafeïne.

6. Gezondheid

Meer dan driekwart van de volwassenen ervaart minstens één gezondheidsprobleem die gevolgen heeft voor de slaap. Deze omvatten slapeloosheid, slaapapneu – die ruwweg 22 miljoen mensen in de V.S. alleen beïnvloedt – het snurken, rusteloos beensyndroom (RLS), narcolepsie, en chronische pijn.

Ontwikkelen van goede slaapgewoonten

Slaap is vaak het eerste wat wordt verwaarloosd met onze hectische schema’s. Hier zijn een paar manieren om betere gewoontes voor een goede nachtrust aan te leren.

Routine

Elke dag op hetzelfde tijdstip wakker worden en naar bed gaan – zelfs in het weekend – om een meer ingesleten ritme voor je lichaamsklok te creëren en je hersenen beter voor te bereiden op de slaap.

Oefening

Kies een moment van de dag dat past bij jouw schema en energieniveau, en zorg ervoor dat je je eraan houdt. Beweging helpt om de melatonine- en cortisolspiegels tijdens de dag in balans te houden.

Licht

Ga overdag vaak naar buiten en breng ‘s nachts minder tijd buiten door. Ga 30-60 minuten voordat je gaat slapen niet meer achter een scherm zitten.

Eten en drinken

Vermijd grote maaltijden, alcohol of cafeïne in de laatste paar uur voor je gaat slapen. Cafeïne-effecten kunnen tot 8 uur aanhouden, waardoor het natuurlijke slaapritme wordt doorbroken.

Meditatie

Recente studies hebben aangetoond dat geest-lichaam behandelingen voor slapeloosheid zoals yoga, tai chi en meditatie een positieve invloed hadden op het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Comfort

Stel het bed in op succes – houd  je kamer koel en donker, koop een kwalitatief goed matras, comfortabel beddengoed en gebruik een white noise machine om je in slaap te laten vallen.

Slapen is een van de belangrijkste aspecten van onze gezondheid, maar ook een van de gemakkelijkste om te verwaarlozen. Zorg dat je geen slaapachterstand opbouwt en geniet van het heerlijke dromenland.

balans