Aclohol en Slaap

De blogpost van vandaag komt vanuit Lissabon (Portugal), waar ik op de web conferentie ben en het onderwerp alcohol & slapen bespreek. We hebben gisterenavond de conferentie gehad en ik heb wel lang geslapen maar toch voel ik me aardig gebroken. Er zijn een paar redenen waarom dat zo is en daarom zijn hier de effecten die alcohol op je slaap heeft:

1) Wanneer je alcohol drinkt, vertragen je hersengolven, wat verbonden is met iets dat delta golven heet. Deze golven helpen je om tot rust te komen en assisteren je bij het in slaap te vallen. Daarom drinken veel mensen graag ‘s avonds een drankje voor het slapen gaan. Maar alcohol zorgt ook voor alfa golven. Deze komen eigenlijk niet voor als je slaapt en die zorgen ervoor dat je midden de nacht vaker wakker wordt. Het gooit ook je slaaphormoon adenosine in de war waardoor je ‘s nachts veel sneller wakker wordt dan wanneer je geen alcohol gedronken zou hebben.

2) Alcohol heeft ook effect op je Remslaap, de staat waarin je je bevindt als je droomt. Een groot deel van de regeneratie tijdens de slaap ontbeer je daardoor en als gevolg word je niet fris wakker, ben je waziger, heb je last van focusproblemen en ga zo maar door.

Ik zou het gebruik van alcohol als slaapmiddel niet aanraden. Maar als en wanneer je toch uitgaat en een drankje drinkt (wat we allemaal doen), dan zijn hier een paar dingen waar je op kunt letten:

1) Ik raad altijd rode wijn aan in plaats van witte wijn. Witte wijn heeft de neiging om meer te reageren op onze cardiologie. Onze hartslag gaat omhoog waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen.

2) Drink heel veel water. Zorg ervoor dat je lever in tiptopvorm is zodat deze je kan helpen al die drank te verteren en af te breken, met een betere nachtrust tot gevolg.

Ik hoop dat er hier wat aan hebt. Tot de volgende keer……. doei!

Dit is een blog van onze gast blogger Christine Hansen. Broring en Christine werken samen om onze klanten de beste slaapervaring te bieden.

Christine HansenChristine Hansen
Sleep Expert to CEOs, Executives and Successful Entrepreneurs who want to sleep but can’t, Sleep Like A Boss
Website: Sleeplikeaboss.com