Beter slapen in Coronatijd. Hoe doe je dat?

Corona is al even onder ons en zullen we nog wel even mee moeten leven. Uit onderzoek van het Trimbos instituut blijkt dat Corona bij steeds meer mensen zorgt voor slaapstoornissen. En slecht slapen heeft een negatieve invloed op je weerstand, je humeur, je geheugen, alertheid en fitheid. Zeker als het langer aanhoudt. Wat kan je er zelf aan doen? Veel!

Angst en stress: grote slaapverstoorder

Angst is een belangrijke slaapverstoorder en velen hebben angst voor Corona. Bang om besmet te worden of dat dierbaren het virus oplopen. Ook vrezen we dat we anderen besmetten. We vragen ons sowieso af of het allemaal wel goedkomt met Corona en of we leuke dingen nog wel kunnen blijven doen straks. Ook zakelijk heeft Corona invloed op ons. Overleeft mijn bedrijf wel, kan ik mijn baan houden of hoe lang houd ik deze baan nog vol? Het thuiswerken zet druk op het gezin en het elke dag ‘zoomen/skypen’ wordt vaak als onprettig ervaren. Kortom, Corona is een bron van angst en stress en laat ons slechter slapen.

Wil je weten wat een nacht doorhalen met je lichaam en hersenen doet? Lees het hier.

Depressie als slaapverstoorder

Corona beïnvloedt ook de manier waarop we met elkaar omgaan. Veel meer op afstand, wat ‘kunstmatig’ en nu dat langer duurt, heeft dat effect op onze gemoedstoestand. Minder gezelligheid, minder ontspanning en meer eenzaamheid leiden tot meer depressieve klachten. En depressies en slapeloosheid gaan altijd hand in hand.

Verdriet en slapeloosheid

Helaas brengt Corona ons ook meer verdriet en soms ook rouw. Verdriet en rouw zijn emoties die ons ’s nachts gemakkelijk wakkerhouden.

Beter slapen in Coronatijd

Teveel informatie houdt wakker

Al maandenlang houdt Corona ook het nieuws in haar greep. Elke avond geven vele virologen hun mening, die vaak ook nog verschillen. Elk land vaart een eigen Corona-koers en een groeiende groep activisten, nu vooral tegen 2G, laat zich horen. Wie al dat nieuws op de voet volgt, wordt er vaak onbewust onrustig van. En ja, dat kan je slaapgedrag flink verstoren.

Slaaptijden verschuiven

Regelmaat in je leven is belangrijk, zowel voor kinderen als volwassenen. Het thuiswerken verstoort deze regelmaat vaak. Werktijden en slaaptijden verschuiven en er komen meer dingen tussendoor. Dat veroorzaakt stress en onrust.

Hoe kun je toch beter slapen: ontspan je geest

Nu we weten hoe Corona onze slaap kan verstoren, is het de vraag of we er zelf wat aan kunnen doen. Hoe wapen je je tegen de geestelijke onrust? Analyseer de gedachten die je wakker houden. Breng bewust structuur en regelmaat in je leven. Probeer tot een vaste slaaproutine te komen, en voeg daar eventueel mediteren of andere ontspanningsoefeningen aan toe. Mijd teveel nieuws, als dat je onrustig maakt, je kunt er immers weinig aan veranderen.

Beter slapen: andere tips

Ook belangrijk: sport niet te laat en eet niet te zwaar en te laat op de avond. Matig je alcoholgebruik en ga slim om met licht. Licht onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine door je lichaam. Zorg dus voor een goede verduistering in je slaapkamer. Heb je overgewicht? Ook overgewicht belemmert vaak een gezonde slaap. Val je niet in slaap, blijf dan niet gestrest in bed liggen, maar ga er even uit, totdat je rustig en slaperig wordt. Een rustige podcast (zonder schermlicht) kan heel ontspannend werken. Natuurlijk zijn er ook speciale ontspannende apps.

Beter slapen: een goed bed doet wonderen

Het ligt zo voor de hand: op een comfortabel bed met natuurlijke materialen en daarmee ventilerende eigenschappen slaap je veel beter. Toch slapen velen uit gewoonte op een versleten,  oncomfortabel, te warm en vaak broeierig en door huismijten onhygiënisch bed. Is je bed/matras ouder dan tien jaar? Dan is vervanging beslist aan te raden. Oriënteer je grondig bij een slaapspecialist welk bed het beste bij jou past. Er zijn zoveel zaken aan te passen die bepalend zijn voor juist jouw lichaam. Een beter bed heeft bij velen al direct tot een beter slaapgedrag geleid.

Slaapklimaat in je slaapkamer

Let beslist ook op de temperatuur en vochtigheid in je slaapkamer. De meeste mensen slapen veel te warm, zowel boven als onder hun dekbed. Ook hier geldt: laat je eens goed adviseren door een slaapspecialist zoals Bröring in Amsterdam. Met vaak kleine ingrepen kan je slaapgedrag al grote stappen maken.

Lees hier welke natuurlijke bouwstenen een goede nachtrust ondersteunen.