Hoe slaap een belangrijke rol speelt bij het bestrijden van ziekten

Hoe slaap een belangrijke rol speelt bij het bestrijden van ziekten

De nieuwe COVID-19-wereld ziet er heel anders uit dan vorige week. Als organisatie die zich inzet voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de wereld door beter te slapen, vroegen we onze Chief Scientific Officer, Roy Raymann, Ph.D. om zijn mening te geven over hoe slaap een belangrijke rol kan spelen bij het bestrijden van ziekten en wat u kunt doen om uw eigen immuunsysteem te versterken.

  • Welke invloed heeft gezonde slaap op ons immuunsysteem?

Tijdens de slaap worden allerlei herstelprocessen uitgevoerd, waaronder het versterken van de goede werking van uw immuunrespons. Het immuunsysteem geeft bijvoorbeeld zogenaamde cytokines vrij, waarvan sommige helpen bij het slapen, maar ook infecties en ontstekingen bestrijden. Van slaap is ook aangetoond dat het de effectiviteit van T-cellen verhoogt, wat een essentieel onderdeel is van het immuunsysteem bij het bestrijden van infecties. Als u een nacht slaapt, kan uw immuunsysteem tijdelijk worden gestimuleerd als beschermend mechanisme tegen slaapverlies. Chronisch slaapverlies heeft echter een negatieve invloed op uw immuunsysteem.

  • Hoe belangrijk is slaap als het gaat om het bestrijden van een pandemie (is het bijvoorbeeld zo belangrijk als handen wassen)?

Tijdens een pandemie draait het allemaal om het minimaliseren van de verspreiding van het virus. Dat is waar handen wassen, sociale afstand en isolatie spelen. Slaap speelt een rol in hoe de ziekte zich zal ontwikkelen en die u als persoon beïnvloedt wanneer deze wordt blootgesteld aan het virus. Zo is bij verkoudheid aangetoond dat mensen met minder slaap in de loop van de tijd meer ziekteverschijnselen kregen. Het is ook aangetoond dat vaccins minder effectief zijn wanneer er slaapgebrek is. Omdat COVID-19 een heel nieuw virus is, hebben we geen gegevens over dit specifieke virus. Maar er is op dit moment geen reden om aan te nemen dat alles wat we weten over slaap en het immuunsysteem niet van toepassing is op dit virus.

  • Kun je vertellen hoeveel meer kans je hebt om een ​​ziekte op te lopen als je slaapgebrek hebt, vergeleken met wanneer je constant gezonde hoeveelheden slaap krijgt?

Dat is in het algemeen moeilijk te zeggen en zal voor verschillende ziekten waarschijnlijk anders zijn. De studie van Prather en collega’s over verkoudheid (2015) toonde aan dat volwassenen met een gemiddelde van 5 of 6 uur nachtelijke slaap 4 keer meer kans hadden om een ​​verkoudheid te ontwikkelen na infectie, vergeleken met volwassenen die gemiddeld 7 uur per nacht sliepen, de aanbevolen minimale slaapduur.

  • Welk advies heb je over hoe je kunt ontstressen en omgaan met al het nieuws en updates rond het virus, met betrekking tot beter slapen?

Verwacht wordt dat het nieuws en de toename van het aantal infecties en sterfgevallen als gevolg van het virus nog wel enige tijd zullen aanhouden. Zorg ervoor dat u de informatie krijgt die u nodig heeft die direct van invloed is op uw dagelijkse leven en pas uw routines aan zoals aanbevolen. Voor de updates over de omvang van de virusverspreiding is het voldoende om slechts één keer per dag in te checken. Maar zorg ervoor dat u tot rust komt en uw gedachten afleidt in de uren voor het slapengaan.

  • Hoe kunnen degenen onder ons die nu vanuit huis werken of anderszins niet naar buiten gaan, een routine handhaven om onze slaapgewoonten onder controle te houden?

We moeten ervoor zorgen dat het lichaam gedurende de dag consistente signalen krijgt. Dus probeer strikt te zijn met uw maaltijd, wakker worden en naar bed gaan. Zorg er ook voor dat je die fysieke activiteit volhoud, ondanks de meeste sportscholen gesloten blijft, bij voorkeur voor het avondeten. Tenslotte, aangezien de lichtniveaus in uw huis waarschijnlijk minimaal zijn in vergelijking met het licht buiten: zorg ervoor dat u overdag voldoende licht krijgt. Een wandeling van 45 minuten buiten rond de middag zou perfect zijn voor zowel blootstelling aan licht als fysieke activiteit. Houd gewoon de 1,5 meter regel voor sociale afstand aan.

  • Alle andere informatie die volgens u belangrijk zou kunnen zijn voor onze lezers om te weten over slaap en een gezond immuunsysteem?

Het draait allemaal om een ​​gezonde, evenwichtige levensstijl: eet gezond, doe je dagelijkse stappen, krijg voldoende daglicht en minimaal 7 uur slaap per nacht. Merk op dat ze allemaal met elkaar verbonden zijn. Een goed dieet en regelmatige fysieke fitheid dragen bij aan een betere nachtrust en een solide immuunsysteem.