Hoe vol zit jouw emmer en wat heeft dat te maken met je slaap?

Voor deze blog verwijs ik naar het boek “How full is your bucket” van Tom Rath. Het is een boek over leiderschap en werd onlangs weer herdrukt. Het is een super gemakkelijk te lezen boek en ik raad het ten zeerste aan. Maar wat heeft dit met mijn consulten met klanten te maken? En hoe heeft het hen geholpen beter te slapen?

Een van mijn klanten kwam uit een typische omgeving waar ik veel mee te maken krijg: Corporate. Een omgeving waar de druk er constant opstaat en waar veel teamwork en leiderschap nodig is. Mijn klant was in zekere zin een goede manager maar was zeer empathisch. Hij nam veel verschillende dingen te persoonlijk en had niet de beste band met zijn team. Wanneer ik daar met hem praatte en hem vroeg waar hij over nadacht, kwam er altijd wrijving met zijn hoofdassistent of met de rest van het team naar boven en dat zorgde ervoor dat zijn emmer minder vol was. Wat betekent dat precies?

We hebben allemaal de wens om een emmer vol met positieve dingen te hebben. Dat kunnen waardering, respect, liefde, een vriendelijk woord of een compliment zijn.

Al die dingen zorgen dat onze emmer vol komt te zitten en hoe voller, hoe gelukkiger we zijn; hoe makkelijker we het is en hoe beter we ons voelen.

Dat wil iedereen natuurlijk wel. Maar als je negatief bent haal je als het ware water uit de emmer van iemand anders. Dat zorgt ervoor dat ze zich niet alleen slecht gaan voelen (omdat je iets van ze afneemt) maar het zorgt ook dat je je slecht over jezelf gaat voelen. Want je haalt tegelijkertijd ook het water uit je eigen emmer.

Het grootste probleem met deze manager was een heel negatief iemand in zijn team, die voortdurend water uit zijn emmer haalde en ervoor zorgde dat iedereen zich minder dan optimaal voelde. Het was precies deze negatieve vibe die de overhand kreeg en dat zorgde voor stress. Die manager wist niet hoe hij dat moest rechtzetten.

We hadden het wat over leiderschap en al snel belde hij me op en zei dat hij het boek met zijn team aan het bespreken was. Hij vertelde dat negatieve teamlid niet dat hij de oorzaak van de problemen was, dat zijn negativiteit en harde opmerkingen invloed op de rest hadden. Maar dat teamlid, en de rest sloeg aan op de les van het boek en de gebruikte metafoor. Iedereen begon respectvoller met elkaar om te gaan en dacht erover na. Het team maakte een prachtige transitie door waardoor er ontzettend veel stress bij die manager wegviel.

Uiteindelijk is het vrijwel altijd stress waardoor je geen goede nachtrust krijgt; of je er nu geestelijk of lichamelijk door beïnvloedt wordt. Stress heeft invloed op allebei. De een werkt niet zonder de ander.

Ook al werk ik aan beide kanten; het is erg belangrijk om rust in je hoofd te hebben en naar je omgeving te kijken zodat je je van negatieve vibes en mensen kunt ontdoen.

Ik beveel “How full is your bucket” van harte aan voor iedereen die een team werkt. Het is ook een mooi cadeau voor een negatief persoon! Ik hoop dat het je gaat helpen een beetje beter te slapen. Het heeft mijn klant echt geholpen en hopelijk heeft dit artikel jou ook een beetje geholpen.

Dit is een blog van onze gast blogger Christine Hansen. Broring en Christine werken samen om onze klanten de beste slaapervaring te bieden.

Christine HansenChristine Hansen
Sleep Expert to CEOs, Executives and Successful Entrepreneurs who want to sleep but can’t, Sleep Like A Boss
Website: Sleeplikeaboss.com