Slaapstoornissen. Wat kun je er zelf aan doen?

Slaapstoornissen.

De wereld verbeteren kan op veel manieren. Zorgen voor een betere nachtrust is er daar een van, is onze overtuiging. Want meer dan de helft van alle Nederlanders slaapt regelmatig slecht en is daardoor overdag niet fit. Onderzoek heeft dat al veelvuldig aangetoond. Ook Captains of Industry, zoals Richard Branson, hebben dat persoonlijke ervaren en promoten het belang van beter slapen. Als Bröring ‘Slaapsociety’ willen we graag ons steentje hieraan bijdragen. Want achter een ontspannen nachtrust gaat een wereld schuil van gedrag, techniek en maatwerk.

Conclusie

Wie slecht slaapt, gaat het beste eerst zelf op zoek naar de oorzaken. Vaak is dat stress, temperatuur van de slaapkamer of kwaliteit van het bed. Veel kun je zelf verbeteren, door je gedrag aan te passen, de juiste slaaptemperatuur te creëren of een beter bedsysteem aan te schaffen. Grijp nadrukkelijk niet naar farmaceutische middelen, die werken eerder averechts. Wie zijn nachtrust verbetert zal de dagen verrassend energiek en goed gehumeurd doorkomen. Omdat slaap essentieel is voor herstel van lichaam en geest.

Slaap laat lichaam en geest herstellen en bepaalt direct je functioneren en je gezondheid. Maar uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle Nederlanders met regelmaat slecht slaapt. Ook de gevolgen zijn bekend: stress, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Soms ook medische klachten, zoals hoofdpijn, depressiviteit en een verlaging van je weerstand. Best schrikken toch? Natuurlijk willen we allemaal ’s avonds heerlijk wegdromen en ’s morgens bruisend van energie weer opstaan. De vraag is: heb je daar zelf invloed op? Heel veel, gelukkig.

Man met slaapstoornis

Ontvang onze blogartikelen als eerste.

Grijp niet direct naar slaappillen

Laat ik beginnen met wat je mijns inziens niet moet doen: grijpen naar farmaceutische middelen. Zo’n 750.000 mensen in Nederland nemen elke avond een slaappil in. Maar slaap- en kalmeringsmiddelen werken niet of tijdelijk en erger nog: ze ontregelen de aanmaak van melatonine en daarmee je slaapbehoefte. Ook verkorten slaappillen je REM-slaap en daar rust je nou juist goed van uit. Maar de kern is vooral dat pillen de oorzaak van slaapstoornissen niet wegnemen. Kortom, een goede huisarts geeft je geen pillen maar komt met slaapadviezen. Maar voordat je je huisarts of slaapcoach benadert: lees nog even verder!

Word je eigen slaapcoach!

De kans is namelijk groot dat je zelf je slaapproblemen kunt verminderen. Kijk eerst eens naar de mogelijke oorzaken. En ja, ook daar is onderzoek naar gedaan met als resultaat drie hoofdoorzaken:

Stress

Stress is de meest genoemde reden voor slaapstoornissen (65%) en kent vele oorzaken. Probeer voor jezelf erachter te komen wat jou zoveel spanning geeft. Veel gehoord is de hoeveelheid informatie die we dagelijks over ons uitgestort krijgen, dat maakt je geest onrustig. Dus zet je mobiel om 20.00 uur uit, ga zelf in de ontspannings-mode, lees een boek en maak ’s avonds nog een wandelingetje. Doe wat Yoga-oefeningen voor het slapen gaan of denk eens aan mediteren, met bijvoorbeeld de ‘Calm-app, met diverse opties om je brein in de ruststand te zetten. Bedenk dat we als volwassenen minimaal zeven á acht uur slaap nodig hebben om te herstellen van de daginspanningen. Ga dus ook tijdig naar bed. Topmanagers, waarvan velen vroeger pochten dat ze maar een paar uur slaap per nacht nodig hadden, komen hier nu van terug. Onlangs gaf Richard Branson nog het advies aan Elon Musk van Tesla om minder te tweeten en meer te slapen, om zo zijn creativiteit te behouden. Verder: beperk alcohol ’s avonds en dineer niet te zwaar en zeker niet te laat. Ook dat doet je nachtrust goed. Sporten is natuurlijk prima, maar ook daarvoor geldt: doe het niet te laat.

Slaaptemperatuur

De tweede hoofdoorzaak van slecht slapen is de slaaptemperatuur (52%). We slapen slecht door afkoeling of juist door overmatig zweten. Aanbevolen wordt een kamertemperatuur van rond 16 a 17 graden Celsius en vergeet ook niet om een raam open te zetten. Onder het dekbed is de ideale temperatuur tussen 27 en 29 graden Celsius. Let erop dat je een goed ventilerend (pocketvering)matras en dekbed hebt, beide van natuurlijke materialen. Er bestaat sinds kort zelfs een Freshbed, dat onder het dekbed een eigen, instelbaar microklimaat creëert, met koeling of verwarming, en een luchtzuivering. Een echte innovatie!

Kwaliteit van het bed

De derde hoofdoorzaak van slecht slapen is de kwaliteit van het bed (51%). Kijk eens goed naar je eigen bed en matras. Veel matrassen vertonen kuilvorming of ondersteunen het lichaam niet goed. Ook het belang van een goede ventilatie wordt onderschat. Wist je dat je elke nacht een halve liter transpiratie aan je matras afgeeft? Als dat vocht geen weg vindt, wordt het bed snel klam en onhygiënisch. Trouwens, hoe oud is je matras eigenlijk? Een matras van twaalf á vijftien jaar is aan vervanging toe. Alleen al om de hoeveelheid bacteriën die erin gedijt. Er is veel keuze in soorten matrassen, zoals pocketveringmatrassen, latex of druk verlagende traagschuim matrassen, allen leverbaar in verschillende hardheden en kwaliteiten. Vaak blijkt een boxspring met een beter pocketveringmatras de beste keuze, omdat je daarmee het volledige lichaam perfect kunt ondersteunen en zeker bent van een goede ventilatie. Een lattenbodem kan als onderbed ook een goed alternatief zijn. Kies wel zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen. Die ventileren beter en voelen vaak prettiger aan. Ga in je keuze niet over een nacht ijs: kom bij ons langs en ervaar op je gemak de verschillende merken en matrassen. De meeste gekozen matrassen hebben uiteindelijk drie tot vier hardheden in zich en zijn daarmee optimaal afgestemd op je lichaam. Geloof nooit in de beloftes van één merk of in een one size fits all-verhaal. Je hebt dan per definitie een ‘compromis-matras’ en geloof me: daar krijg je spijt van.

Het dekbed

Dan over het dekbed. Ook dat is een heel persoonlijke keuze en hangt bijvoorbeeld af van of je veel transpireert of het juist snel koud hebt. Je kunt kiezen uit veel soorten natuurlijke materialen, zoals bamboe, zijde, eidereend, dons, kamelenhaar of kasjmier. Check wel even of je niet allergisch bent.

Het kussen

Het kussen is vaak een sluitpost bij aanschaf van een bed. Heel onverstandig, want het is erg bepalend voor je comfort. Kies een kussen dat is afgestemd op je slaapgewoonten, fysieke eigenschappen en het slaapsysteem. En bedenk dat een kussen maximaal vijf jaar meegaat.

Je merkt, beter slapen is een heel persoonlijke kwestie. Het luistert nauw en vraagt maatwerk. En vaak ook een gedragsaanpassing. Het effect ervan is ’s nachts heerlijk ontspannen én overdag energiek aan de slag. Als je je dat realiseert, én beseft dat je een derde van je leven op bed ligt, dan zou ik er veel aandacht aan besteden. Of beter gezegd: dan willen wij er graag veel aandacht voor jou aan besteden. Als Bröring Slaapsociety zijn we een bron van kennis, door nauw overleg met wetenschappers, slaapspecialisten en producenten van bedden en matrassen. Met 90 jaar kennis en ervaring begeleiden we onze klanten naar de juiste keuzes. En maken we zo onze wereld net weer een stukje beter.

Barry Doornewaard