Hästens versus Freshbed: een oneerlijk vergelijk?

Freshbed vs Hastens

Wie goed slaapt, kan overdag beter focussen, heeft meer energie, is creatiever en minder gevoelig voor stress. Een goed bed is dus belangrijk. Is een Hästens bed dan de beste keuze? Feit is dat Hästens, samen met merken als Vispring en Harrison Spinks, al decennialang tot de top behoort. Maar de tijd staat niet stil en nieuwe ontwikkelingen leggen ook Hästens het vuur aan de schenen.

Neem het nieuwe Freshbed, dat op een heel andere leest is geschoeid: een hoogwaardig bed met een actief, eigen miniklimaat waarin je niet transpireert en zo schimmels, fijnstof, pollen en huisstofmijt eerder op afstand houdt. Verschillende tophotels wereldwijd hebben dit bed al staan. De prijzen tussen Hästens en Freshbed verschillen weinig. Een eerlijk vergelijk dus!

Conclusie

Kan een nieuw merk met een geheel ander concept zich meteen meten met een gerenommeerd prestigemerk? Hästens is een begrip en bouwt bedden van topkwaliteit, met natuurlijke materialen. Hästens heeft veel fans, maar ook wat specifieke nadelen. Het diepe wegzakken, blijkt achteraf soms minder prettig dan aanvankelijk gedacht en door de vele lagen kan er kuilvorming in het matras ontstaan. En wie de topper niet regelmatig masseert, ziet het comfort ervan snel verdwijnen.

Freshbed is een jong merk dat een innovatief onderbed met een actief klimaatsysteem combineert met speciaal ontwikkelde matrassen van Harrison Spinks, Vispring en Kuperus. Heel comfortabele bedden waarin je beter én hygiënischer slaapt. De betere hygiëne zorgt bovendien voor een langere levensduur van het matras.

Over kwaliteit valt bij beide merken niet te twisten. Maar met vernieuwend denken kun je snel een eigen positie veroveren in deze tijd! Freshbed gaat dat naar mijn mening ook realiseren.

Freshbed door Kolenik
HästensFreshbed
PLUS Hästens
+ Sterk en bekend merk, met goede marketing
+ Luxueuze en natuurlijke materialen
+ Handgemaakt
+ Herkenbaar design
+ Keuze uit meerdere hardheden
+ Massagesysteem als optie
PLUS Freshbed
+ Nederlandse vinding en productie
+ Geen transpiratie door actief klimaatsysteem
+ Instelbare individuele temperatuur en ventilatie
+ Continue luchtzuivering via Hepa-filter
+ Keuze uit speciaal ontwikkelde matrassen van Harrison Spinks, Vispring of Kuperus
+ Langere levensduur matras door betere hygiëne
+ Lager bed mogelijk
+ Neutraal design
+ Inbouw in bestaande ledikanten mogelijk
+ Natuurlijke materialen in matrassen
+ Minder snel airconditioning of verwarming nodig
MIN Hästens
– Nest-effect: warmer slapen
– Wat eerder kans op kuilvorming door vele lagen in het matras
– Minder stabiel matras, vooral aan de randen
– Topper verhardt zonder massage en drogen
– Katoen in en om het matras en topper is niet wasbaar
– Wat dominant blokjesdesign
MIN Freshbed
– Minder bekend merk
– (Gering) stroomverbruik
hastens slapen boxspring

Onderzoek toont aan dat het slaapklimaat in slaapkamers na stress de grootste slaapverstoorder is. Het probleem is de temperatuur, vochtigheid en ventilatie. Elk mens geeft ‘s nachts een halve liter transpiratie af aan een matras. Hoe goed kan een bed dat allemaal verwerken? Elk merk doet dat op eigen wijze. Zo ook Hästens en Freshbed.

Hästens. Mooie reputatie.
Het Zweedse Hästens werd al in 1852 opgericht en is al vijf generaties een familiebedrijf. Daar houd ik van, omdat bij dergelijke bedrijven meer passie voelbaar is en beter beleid wordt gevoerd. Aanvankelijk was Hästens een zadelmaker en vulde die zadels vooral met paardenhaar. Hästens betekent in Zweeds dan ook ‘van het paard’ en het dier is nog steeds in het logo opgenomen.

Paardenhaar werd ook toegepast in matrassen en al snel werd die productie bij Hästens leidend, met handwerk en kwaliteit als kernwaarden. Inmiddels behoort Hästens tot de topmerken in bedden. Ook marketing-wise valt er op Hästens weinig af te dingen. Het merk geniet wereldwijd een hoge bekendheid en heeft ook een prima imago. De exclusieve Hästens brandstores dragen daar ook zeker aan bij.

Natuurlijk Hästens

Hästens gebruikt vrijwel uitsluitend natuurlijke materialen. De luxere versies zijn opgebouwd uit drie delen: een verend onderstel, een tussenmatras en een dekmatras (topper). Bedden en matrassen zijn gevuld met katoen, vlasvezel, zuivere wol en paardenhaar. Deze worden laag voor laag handmatig aangebracht.

De boxsprings zijn van massief Zweeds grenen en de veren van een Hästens worden gemaakt uit Zweeds staal, in de kwaliteit van pianosnaren. En ondanks het blauwe hokjesdesign dat een Hästens zo herkenbaar maakt, is het ook groen: alle stoffen worden milieuverantwoord geweven en geverfd. Overigens kunnen er optioneel ook andere kleuren dan blauwe hokjes worden gekozen.

Hästens in de praktijk

Nu naar de praktijk. Als Bröring waren wij een van de eersten die Hästens bedden in Nederland verkochten en we bouwden veel ervaring op met zowel de bedden als de gebruikers. De handgemaakte Hästens bedden behoren tot de beste natuurlijk bedden ter wereld en worden al vele decennia op dezelfde wijze geproduceerd. Op het sterke, grenenhouten frame rust 25 jaar garantie, maar frames van dergelijke bedden zijn eigenlijk onverslijtbaar. Opvallend is het grote aantal opgebouwde lagen dat je boven de veren aantreft in een Hästens matras, wat het ademen van het matras en de vochtabsorptie ten goede komt. Nadeel van die vele lagen is dat er mogelijk eerder kuilvorming ontstaat.

Hästens staat bekend om het ‘nestgevoel’: het diep wegzakken in het matras. En inderdaad, dat voelt aanvankelijk heerlijk. Anderzijds: hoe dieper je ligt, hoe meer je wordt omsloten en dat betekent warm liggen en dus meer transpireren. Een Hästens bed slaapt daarom het lekkerste met een raam open, maar veel mensen doen of durven dat niet. Bovendien bleek dat veel mensen bij het vervangen van hun Hästens een wat stabieler bed wensten, met name aan de randen bij het uitstappen.

In en om het Hästens matras en de topper is een mooie kwaliteit katoen toegepast die goed ventileert en heerlijk aanvoelt op de huid. Dit katoen neemt goed transpiratievocht op, maar kun je niet scheiden van het matras/de topper en is dus niet wasbaar. Zeker bij mensen die ’s nachts wat meer transpireren, is dat een aandachtspunt. Ander belangrijk aandachtspunt is de topper van Hästens: deze is gevuld met paardenhaar. Denk eraan dat je deze regelmatig masseert om ‘m zacht te houden. De meeste mensen vergeten dat en binnen enkele jaren is de topper dan verhard.

Dan over de looks van een Hästens: het zijn mooie en opvallende bedden. Dat komt zeker ook door het herkenbare maar ook wat dominante blokjesdesign. Dat moet natuurlijk wel passen bij de stijl van je slaapkamer en is vooral een smaakkwestie. Ook zijn de Hästens-bedden vaak wat hoger dan gemiddeld. Er is keuze uit ronde en rechthoekige modellen, en drie verschillende hardheden (soft, medium of stevig). Ook een ingebouwd, en traploos bedienbaar massagesysteem is een optie.

hastens lagen bed
Hoe werkt een freshbed

Freshbed. Ontstaan uit innovatief denken

Freshbed is een innovatieve Nederlandse vinding door topingenieurs, met hulp van de medische wetenschap. Uitgangspunt was het gegeven dat een slaapkamerklimaat na stress de grootste slaapverstoorder is en dat vooral temperatuur de slaapkwaliteit tot 50% kan verbeteren. Volgens de Daily Telegraph is dat ook wetenschappelijk bewezen. Andere onderzoeken, waaronder die van een Hotelgroep, vermelden verbetering van slaapkwaliteit tot zelfs 63%.

De bedenkers van Freshbed wilden met een volledig nieuw concept bed liever voorkomen dan genezen. Zo kwam men tot een bed met een individueel instelbare klimaatregeling en luchtzuivering. In combinatie met speciaal voor Freshbed ontwikkelde matrassen van Harrison Spinks, Vispring of Kuperus. Luxe internationale hotels als The Grand, The Dylan, the Mandarin Oriental, Metrolope Monaco, Raffles Parijs, Bau Rivage Lausanne, Fouquet’s Parijs, Grand Hyatt Wenen, het Amstel Hotel en Lanserhof hebben hun luxere suites al voorzien van een Freshbed. Met heel lovende reacties van hun gasten.

Freshbed in de praktijk

In een Freshbed creëer je onder je eigen dekbed je eigen miniklimaat. Ook als je door allerlei oorzaken (hormonen, alcohol, buitentemperatuur) extra veel transpireert, houdt Freshbed je droog en beschermd tegen schimmels, fijnstof, pollen en huisstofmijt. De instelbare actieve klimaatregeling zorgt daarvoor, met een individuele temperatuurinstelling en continue ventilatie van het matras. Je hebt je eigen microklimaat in bed, met een constante temperatuur en luchtvochtigheid. Het medisch Hepa-filter in het klimaatsysteem zuivert continu de circulerende lucht. Het klimaatsysteem is in een speciaal ontwikkelde bedbodem opgenomen en doet zijn werk geruisloos.

Freshbed is ook een uiterst comfortabel bed, mede dankzij het vakmanschap van de speciaal ontwikkelde matrassen van Harrison Spinks, Vispring of Kuperus. Neem bijvoorbeeld die van Harrison Spinks: een pocketveermatras met ergonomische ondersteuning op maat. Gezoneerd en met zes progressief opgebouwde veerlagen (unieke 4K veertechnologie). Net als bij Hästens zijn in een Freshbed vrijwel uitsluitend natuurlijke materialen opgenomen.

Freshbed kan door zijn constructie een lager bed zijn en kan naar wens ook worden ingebouwd in een bestaand ledikant. Het bed wordt daardoor minder dominant en past beter in een bestaande slaapkameromgeving.

Gaat een Freshbed langer mee dan een traditioneel bedsysteem? Ja, omdat het klimaatsysteem transpiratie (en daarmee vervuiling) van bed en matras voorkomt. Veel hoogwaardige bedden worden eerder uit oogpunt van hygiëne  vervangen dan door slijtage. Op het Freshbed rust een garantie van tien jaar, op de ingebouwde techniek vijf jaar. Ook daarna kunnen bewegende delen gemakkelijk worden vervangen of wordt het systeem gerefurbished.

Freshbed Divan