Hoe kies je het beste pocketvering matras

Pocketvering matras

Wat is het beste pocketvering matras? En waarom kies je überhaupt voor een pocketvering matras? Met onze kennis kunnen we daar een goed antwoord op geven. We hebben alle ‘keukens’ van de betere internationale matrasfabrieken gezien en veel gebruikerservaringen gehoord. 

Conclusie

Een pocketveermatras maakt maatwerk voor je lichaam als geen ander type matras mogelijk, via het creëren van verschillende zones met verschillende veertypen. Een pocketveermatras heeft bovendien een zeer goede ventilatie, is prettig koel en heeft een lange levensduur.

Verder: let erop dat tussenlagen niet verlijmd maar getuft zijn, dat het matras side stitching heeft, dat de beste schuimkwaliteiten zijn toegepast en dat er in het matras bij voorkeur alleen natuurlijke materialen zijn verwerkt. Er zijn grote verschillen in kwaliteit en wie een van de betere pocketveermatrassen wenst, is niet goedkoop uit. Voor schuimmatrassen hoeven aanzienlijk minder euro’s te worden neergeteld, maar deze kunnen ook niet tippen aan de sterkten van een goed pocketveermatras.

Als laatste: elke persoon is anders en dus ook elke matrasoplossing. Ongeacht de conclusies in de blog: kies altijd het matras wat je het beste ligt! Een goed pocketveermatras begint bij 750 euro en loopt op tot circa 3.500 euro per persoon.

Als eerste de blog artikelen ontvangen?

Pocketvering matras
pocketveer zonder lijm
  • Voordelen van een goed pocketveringmatras

    • Optimale ventilatie en vochtverwerking
    • Perfecte ondersteuning op maat
    • Minder kans op bacteriën
    • Lange levensduur

Wat zijn de grote voordelen van een pocketveermatras?

Een goed pocketveermatras is uiterst comfortabel en kan vergaand met verschillende drukzones op het lichaam worden afgestemd. Groot voordeel is ook de goede ventilatie binnen het matras. Het belang daarvan wordt duidelijk als je beseft dat we elke nacht een halve liter transpiratie aan het matras afgeven en bacteriën vooral gedijen op warme en vochtige plekken. De sterke punten van een pocketveermatras zijn terug te voeren op de technische opbouw. Maar pas op: er zijn ook minder goede pocketveermatrassen. Graag vertel ik in dit blog waar je op moet letten.

Pocketveren. Geven precies de druk die je lichaam vraagt

De kern van een pocketveermatras bestaat uit metalen pocketveren, die bij een goed matras van gehard staal zijn dat jarenlang vorm en veerkracht behoudt. Belangrijk is ook de geometrie van de veren en het aantal veren. Vaak lees je: hoe meer veren, hoe beter, maar dat is veel te algemeen. Het maatwerk bepaalt waar een hogere veerdichtheid gewenst is, bijvoorbeeld in de heupzone. Alle veren zijn in een zakje (pocket) verpakt en bij voorkeur met natuurlijk garen aan elkaar verbonden, op een manier dat elke veer volledig vrij en onafhankelijk kan bewegen. Gerenommeerde fabrikanten geven veel keuze in veren, van lichte tot zware weerstand. Daarmee kan een pocketveermatras helemaal op maat worden samengesteld, bijvoorbeeld met een wat verstevigde heup- en schouderzone. De meest matrassen wie wij adviseren, komen uit op vier verschillende hardheden (zones).

Top- en tussenlagen

Natuurlijk kun je niet direct op de veren liggen en wordt er een schuimtoplaag aangebracht. Als Bröring werken we als een van de weinigen uitsluitend met 100% natuurlijk Talalay latex, de beste natuurlatex op de markt. Uiterst elastisch, ventileert heel goed, is duurzaam en bevat geen ongezonde stoffen voor mens en milieu. Ook op en onder de pocketveren worden er lagen aangebracht die de lichaamsdruk verdelen. De betere matrassen gebruiken daarvoor ook natuurlijke  materialen, zoals jute of paardenhaar. Zowel duurzaam als goed ventilerend. In de duurdere matrassen vinden we ook verfijnde vullingen, zoals Shetlandwol, kasjmier, zijde, vlas, hennepvezel, bamboe en katoen.

Lijm maakt meer stuk dan je lief is

Hoe breng je de genoemde lagen aan zonder de onafhankelijke werking van de pocketveren aan te tasten? De goedkoopste oplossing is verlijmen en daar gaat het dus mis. Die aan de veren verlijmde lagen tasten de puntelasticiteit van de veren direct aan. De veren kunnen niet meer onafhankelijk bewegen, omdat de plaat waaraan ze verlijmd zitten nauwelijks meebuigt. Dat betekent minder veercomfort en eerder kuilen in het matras. Ook het ademend vermogen van het matras wordt met deze verstikkende lijmlagen beperkt. Het grote voordeel van de luchtverplaatsing die in een pocket ontstaat door het in- en uitveren, gaat verloren. En ventilatie is nou juist zo’n belangrijk voordeel. Kortom: lijm maakt meer stuk dan je lief is! En dan heb ik het nog niet eens over de chemische stoffen in lijm die ongezond zijn voor mens en milieu. Helaas wordt meer dan driekwart van alle populaire pocketveermatrassen verlijmd, inclusief merken als Swiss Sense , M Line, Auping en Tempur. Let daar zeker op bij aanschaf van een pocketveermatras!

Niet lijmen maar tuften

Hoe krijg je dan wél een ademende en stabiele opbouw van het matras? Het antwoord is tuften, in beter Nederlands: noppen: er worden vele verticale verbindingen gemaakt tussen de boven- en onderzijde van een matras, met draad of beter nog met bandjes. De veren houden dan hun vrije werking, en alle lagen en veren van het matras zijn toch gefixeerd. Alles blijft zogezegd op z’n plek. Het nadeel? Het matras wordt daardoor iets duurder omdat het handwerk is. Maar wie beseft dat je een kwart van je leven op je bed ligt, doet er echt goed aan om hiervoor te kiezen. We laten je in onze showroom graag het verschil in comfort voelen.   

Side stitching

Populaire pocketveermatrassen hebben vaak wat bredere ‘lege’ randen die worden opgevuld met schuim. Nadeel is dat deze randen geen steun geven (je rolt er snel af) en na enkele jaren niet meer strak ogen. Gelukkig is er een oplossing: side stitching. De randen van het matras worden dan intern vastgemaakt aan de pocketvering. Ook dit maakt het matras iets duurder, omdat het wederom een handmatig proces is. Maar uiteindelijk is het de betere keuze , omdat het matras stabieler ligt en langer mooi blijft. Bij de echte topmatrassen zijn de randen veel smaller en is het matras van rand tot rand geveerd. Ook deze matrassen hebben side stitching. 

Onderbed

Let bij een pocketveermatras ook op het onderbed. Het beste is een boxspring omdat deze goede steun geeft. Maar ook een lattenbodem is mogelijk, mits de latten niet te ver van elkaar af liggen. Elke pocketveer moet natuurlijk aan de onderzijde worden gesteund. De meeste pocketveermatrassen kunnen ook op een verstelbaar bed worden gelegd.

Tijk

Als laatste: ook de buitenhoes, de tijk, heeft invloed op het slaapcomfort. Meest belangrijk is dat een tijk erg goed ‘ademt’ en zo de ventilatie van het matras ondersteunt. 

Pocketvering – Wikipedia

pocket vering tuften
Onderbed boxspring
pocketvering matras met Side stitching