Hoe kies je het beste pocketvering matras
Pocketvering matras
Wat is het beste pocketvering matras? En waarom kies je überhaupt voor een pocketvering matras? Met onze kennis kunnen we daar een goed antwoord op geven. We hebben alle ‘keukens’ van de betere internationale matrasfabrieken gezien en veel gebruikerservaringen gehoord.
Conclusie
Een pocketveermatras maakt maatwerk voor je lichaam als geen ander type matras mogelijk, via het creëren van verschillende zones met verschillende veertypen. Een pocketveermatras heeft bovendien een zeer goede ventilatie, is prettig koel en heeft een lange levensduur.
Verder: let erop dat tussenlagen niet verlijmd maar getuft zijn, dat het matras side stitching heeft, dat de beste schuimkwaliteiten zijn toegepast en dat er in het matras bij voorkeur alleen natuurlijke materialen zijn verwerkt. Er zijn grote verschillen in kwaliteit en wie een van de betere pocketveermatrassen wenst, is niet goedkoop uit. Voor schuimmatrassen hoeven aanzienlijk minder euro’s te worden neergeteld, maar deze kunnen ook niet tippen aan de sterkten van een goed pocketveermatras.
Als laatste: elke persoon is anders en dus ook elke matrasoplossing. Ongeacht de conclusies in de blog: kies altijd het matras wat je het beste ligt! Een goed pocketveermatras begint bij 750 euro en loopt op tot circa 3.500 euro per persoon.
Als eerste de blog artikelen ontvangen?
Lijm maakt meer stuk dan je lief is
Hoe breng je de genoemde lagen aan zonder de onafhankelijke werking van de pocketveren aan te tasten? De goedkoopste oplossing is verlijmen en daar gaat het dus mis. Die aan de veren verlijmde lagen tasten de puntelasticiteit van de veren direct aan. De veren kunnen niet meer onafhankelijk bewegen, omdat de plaat waaraan ze verlijmd zitten nauwelijks meebuigt. Dat betekent minder veercomfort en eerder kuilen in het matras. Ook het ademend vermogen van het matras wordt met deze verstikkende lijmlagen beperkt. Het grote voordeel van de luchtverplaatsing die in een pocket ontstaat door het in- en uitveren, gaat verloren. En ventilatie is nou juist zo’n belangrijk voordeel. Kortom: lijm maakt meer stuk dan je lief is! En dan heb ik het nog niet eens over de chemische stoffen in lijm die ongezond zijn voor mens en milieu. Helaas wordt meer dan driekwart van alle populaire pocketveermatrassen verlijmd, inclusief merken als Swiss Sense , M Line, Auping en Tempur. Let daar zeker op bij aanschaf van een pocketveermatras!
Niet lijmen maar tuften
Hoe krijg je dan wél een ademende en stabiele opbouw van het matras? Het antwoord is tuften, in beter Nederlands: noppen: er worden vele verticale verbindingen gemaakt tussen de boven- en onderzijde van een matras, met draad of beter nog met bandjes. De veren houden dan hun vrije werking, en alle lagen en veren van het matras zijn toch gefixeerd. Alles blijft zogezegd op z’n plek. Het nadeel? Het matras wordt daardoor iets duurder omdat het handwerk is. Maar wie beseft dat je een kwart van je leven op je bed ligt, doet er echt goed aan om hiervoor te kiezen. We laten je in onze showroom graag het verschil in comfort voelen.
Side stitching
Populaire pocketveermatrassen hebben vaak wat bredere ‘lege’ randen die worden opgevuld met schuim. Nadeel is dat deze randen geen steun geven (je rolt er snel af) en na enkele jaren niet meer strak ogen. Gelukkig is er een oplossing: side stitching. De randen van het matras worden dan intern vastgemaakt aan de pocketvering. Ook dit maakt het matras iets duurder, omdat het wederom een handmatig proces is. Maar uiteindelijk is het de betere keuze , omdat het matras stabieler ligt en langer mooi blijft. Bij de echte topmatrassen zijn de randen veel smaller en is het matras van rand tot rand geveerd. Ook deze matrassen hebben side stitching.
Onderbed
Let bij een pocketveermatras ook op het onderbed. Het beste is een boxspring omdat deze goede steun geeft. Maar ook een lattenbodem is mogelijk, mits de latten niet te ver van elkaar af liggen. Elke pocketveer moet natuurlijk aan de onderzijde worden gesteund. De meeste pocketveermatrassen kunnen ook op een verstelbaar bed worden gelegd.
Tijk
Als laatste: ook de buitenhoes, de tijk, heeft invloed op het slaapcomfort. Meest belangrijk is dat een tijk erg goed ‘ademt’ en zo de ventilatie van het matras ondersteunt.