Slaapweetjes – Waarom slapen we?
Slapen, we doen het allemaal, maar het antwoord op de vraag “Waarom slapen we?” is voor wetenschappers niet eenduidig. Een gemiddeld iemand besteedt 36% van zijn leven aan slaap. Dat betekent dat als je 90 wordt, je 32 jaar hebt geslapen. Die 32 jaar zouden ons toch moeten vertellen dat slaap nogal belangrijk is.
Slaap wordt omschreven als een periode van inactiviteit en afwezigheid van wakend bewustzijn, waarbij het lichaam tot rust komt. Tijdens de slaap treden fysieke veranderingen in het lichaam op: de spieren ontspannen, hersengolven, hartslag en ademhaling vertragen.
De hersenen blokkeren de meeste prikkels van buiten, waardoor ons bewustzijn verlaagd wordt, en we afgesloten zijn van de buitenwereld. Daarom is het idee dat slaap dient voor het herstel van lichaam en geest logisch, maar waarschijnlijk ook niet helemaal waar.
Zowel de hersenen als ons lichaam blijven actief tijdens de slaap en de hartspier rust ook niet. Sterker nog, slapen en vooral de droomslaap kost energie. Onderzoek heeft uitgewezen dat er een verband bestaat tussen een tekort aan slaap en gewichtstoename.
Om echt te begrijpen waarom slaap zo belangrijk voor ons is, kunnen we het beste kijken wat er gebeurt als we niet of te weinig slapen. Slaapgebrek beïnvloedt het functioneren van de hersenen negatief. Als je een slaaptekort hebt, dan onthoud je slecht, ben je minder creatief en impulsiever, en heb je een verminderd beoordelingsvermogen.
Slaapgebrek tast het immuunsysteem aan en daarom zijn vermoeide mensen gevoeliger voor infecties. Kortom: een goede slaap is de basis voor een goede gezondheid.
(bron: Russel Foster, Waarom slapen we)