Slaapweetjes – Slapen met reuma

Reuma is een verzamelnaam voor een groot aantal ontstekingsachtige aandoeningen, die het bewegingsapparaat en de omliggende weefsels en structuren beschadigen. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Reuma kan op elk moment in het leven opduiken, hoewel het vaker optreedt bij volwassenen dan bij kinderen.

‘Reumatische ziekten’ komen vooral voor in de gewrichten, maar kunnen ook op andere plaatsen in het lichaam optreden, zoals aan botten, spieren, zenuwen en kraakbeen. Reuma kan leiden tot diverse (langdurige) pijnen en stijfheid van de gewrichten. Ter hoogte van deze gewrichten kan de patiënt ook roodheid, tintelingen en zwellingen ervaren.

Er bestaan verschillende vormen van reumatische aandoeningen. De meest bekende zijn reumatoïde artritis (RA) en artrose. Er zijn 4 reumatypen te onderscheiden, namelijk: ontstekingsreuma, slijtagereuma, wekedelenreuma en skeletreuma. De oorzaak, de klachten en het verloop van de ziekte zijn bij elk reumatype verschillend.

Volgens de laatste gegevens heeft één op de vijf Nederlanders één of meerdere vormen van reuma. Waarschijnlijk zal dit aantal in de komende jaren alleen nog maar toenemen.

‘Het beste bed’ voor mensen met reuma bestaat niet. De belangrijkste eigenschappen van een bedbodem en matras zijn:

  • goede ondersteuning en druk verlagend
  • ventilatie en vochtdoorlatendheid
  • gebruiksgemak

Een drukverlagende matras kan voor een reumapatiënt bijdragen aan een betere nachtrust met minder pijn. Zo’n matras geeft een hoger ligcomfort dan een matras die niet of nauwelijks druk verdeelt. Doordat de doorbloeding niet afgekneld wordt, slaapt men rustiger en intensiever. Een drukverlagend matras vermindert vooral druk op de uitstekende delen van het lichaam, zoals schouders en heupen, waardoor de doorbloeding optimaal blijft.

Vooral mensen met reuma of artrose hebben veel baat bij een goede drukverdeling aangezien de minste druk al pijnlijk kan zijn.

Traagschuim wordt vanwege het drukverlagende effect veel toegepast bij reuma. Doordat het matras de druk op het lichaam vermindert tijdens het liggen, worden de aan reuma gerelateerde klachten draaglijker.

Een traagschuim oplegmatras kan ook goed helpen bij reuma of artrose. Een traagschuim oplegmatras kun je gebruiken op je bestaande matras; hij past zich aan het lichaam aan en zorgt voor een betere doorbloeding.
Let wel goed op het ademend vermogen van zowel het matras als het oplegmatras. Dit is voor reumapatiënten extra belangrijk, daar het anders snel te vochtig en te klam kan worden. Reumapatiënten hebben snel last van vocht en zijn gebaat bij droge lucht. Zo adviseert dr. Wieb Patberg reumapatiënten de ventilatie aan de huid zo hoog mogelijk te houden door met het raam open te slapen en geen pyjama te dragen.

Beddengoed

Een lichtgewicht dekbed of een dekenboog vermindert het gewicht van het beddengoed. Een dekenboog maakt het soms wat onaangenaam koud in bed. Je kunt dan een moltondeken over je lichaam leggen. Een dekenboog leen je bij de thuiszorg.
Sommige mensen vinden een elektrische onderdeken of bovendeken erg prettig en ontspannend voor de spieren. Nadeel is dat deze al snel te warm worden.

Kussens

Welk hoofdkussen het meest geschikt voor je is, hangt af van je slaaphouding.

  • Ben je een rugslaper? Kies dan een laag kussen dat de ruimte tussen hoofd en schouders opvult
  • Ben je een zijslaper? Kies dan een voldoende dik kussen, dat je hoofd en nek ondersteunt zodat deze in het verlengde van je rugwervels liggen. Een kussen met nekrol, of van traagschuim, kan een goede keuze zijn.