Kan op de rug slapen leiden tot Alzheimer?

Een onderzoekt zegt van wel.

In het blad The Journal of Alzheimer’s Disease is recent een onderzoek gepubliceerd waarin naar twee groepen mensen is gekeken:

 mensen met neurodegeneratieve ziekten (Alzheimer) en mensen zonder. Wat het onderzoek liet zien is dat mensen die langer dan 2 uur per nacht op hun rug met het gezicht naar boven sliepen een hogere kans hadden om in de Alzheimer groep te vallen. In dit onderzoek werd alles meegewogen. Denk daarbij aan dingen zoals leeftijd, geslacht en zelfs of de mensen slaapapneu hadden.

Hoewel dit geen bewijs is dat slapen op je rug kan leiden tot Alzheimer, bevestigt het wel een recente studie onder dieren met soortgelijke resultaten. Wellicht kunt u zich herinneren dat ik al eerder over de combinatie slaap en Alzheimer heb geschreven en de rol die slaap speelt in deze lastige ziekte. We zien tijdens fase 3 en 4 van de slaap dat het brein zich ontdoet van APOE, een eiwit dat zich ophoopt in het brein en dat neuronen in een houdgreep houdt.    

Ik zou nu niet direct naar de winkel rennen om een nieuwe kussen te kopen maar als u, of iemand in uw omgeving, symptomen van Alzheimer vertoond is het wel zaak om naar het slaappatroon te kijken.

Slaap problemen
Slapen en alzheimer brein

Zijn de verbindingen in het brein trager als je een nachtbraker bent, zoals ik bijvoorbeeld? Nieuw onderzoek zegt: JA

In een recent gepubliceerd onderzoek in het blad SLEEP, keken onderzoekers naar de hersenfunctie van mensen ruststand en koppelden deze aan de cognitieve vermogens van nachtbrakers en vroege vogels. Dit was wat er uit het onderzoek kwam: 

Vrijwilligers die zichzelf omschreven als vroege vogels waren het minst slaperig en hadden de snelste reactiesnelheid in testen in de vroege ochtend en scoorden significant beter dan de nachtbrakers. Nachtbrakers daarentegen, waren minder slaperig en scoorden een hogere reactiesnelheid om 8 uur ’s avonds. Hoewel niet veel beter dan de vroege vogels toont het wel aan dat nachtbrakers ’s ochtends minder presteren.

Wat interessant is dat het hersenverbindingen in de gedeeltes die betere prestaties en minder slaap kunnen voorspellen bij de vroege vogels ten allen tijde significant hoger was. Iets wat er mogelijk op duidt dat de hersenverbinding in ruststand van nachtbrakers de hele dag door zwakker is.

Dit is zeker niet het beste nieuws dat ik die dag gelezen had maar het laat wel zien hoe uw gewoontes een grote rol spelen in hoe u dagelijks presteert.

Is het mogelijk staan in een ruimte met bevroren stikstof kan leiden tot betere slaap? Het antwoord: misschien!

U heeft misschien wel eens van die nieuwerwetse gezondheidsbehandelingen voorbij zien komen. een van mijn persoonlijke favorieten daarvan is Cryotherapie. Hierin stapt u in een ruimte (eigenlijk meer een rechtopstaande buis) en draagt u alleen sokken. Vervolgens vult de ruimte zich voor de komende 3 minuten met superkoude stikstof.

Dat zorgt ervoor dat uw lichaam zeer snel zeer koud wordt!

We weten allemaal dat ijs zwellingen tegengaat maar helpt deze “diepvries” nu bij een betere nachtrust? We zullen het binnenkort weten.

Een beknopte geschiedenis van Cryotherapie, zoals te lezen in Sleep Review:

Cryotherapie werd in de jaren 70 ontwikkeld door Dr. Toshiro Yamauchi in Japan om reumatoïde artritis te kunnen behandelen. Cryotherapie wordt gebruikt om ontstekingen, arthritische pijn en aan fibromyalgie gerelateerde pijn te verlichten.

Volgens de samenvatting die in Medicine and Science in Sports and Exercise, Uitgave 51:5 zal worden gepubliceerd, ondervond slechts een enkele patiënt – iemand die daarvoor al slaapstoornissen had gemeld – verbeteringen in haar slaappatroon. De twee andere patiënten die geen slaap-, pijn- of angststoornissen hadden doorgegeven, zagen geen veranderingen in hun gezondheid.

Helaas was de omvang van de test te klein om daar verstrekkende conclusies aan te verbinden. De onderzoekers zijn wel bezig om een grotere onderzoeksgroep te verzamelen om een mogelijk een oplossing voor mensen met slaapstoornissen te vinden.

cryotherapie slapen alzheimer

Wat moeten we nu met al deze informatie? Mijn suggesties: 

  1. Ga als u slaapt niet op uw rug liggen.
  2. Als u een nachtbraker bent, zoals ik er zelf een ben, hoeft u uw levenspatroon niet te veranderen. Blijf gewoon doorgaan waar u mee bezig bent.
  3. Houdt het koel, kijk eens naar Cryotherapie en pak rust mee!