Slaapweetjes – Slaapmythen

Slaap inhalen

Mythe: slaap kun je inhalen, door bijvoorbeeld langer in bed te blijven liggen tijdens het weekend.

Waarheid: het is erg verleidelijk om tijdens het weekend uit te slapen, maar het is belangrijker om regelmaat in je slaappatroon te houden. Door op vaste tijden te gaan slapen en elke morgen op hetzelfde uur wakker te worden zul je ’s avonds gemakkelijker in slaap vallen.

’s Avonds sporten

Mythe: in de avond gaan sporten zorgt dat je sneller in slaap valt.

Waarheid: regelmatig sporten zorgt ervoor dat je minder moeite hebt om in slaap te vallen. Probeer je laatste sportsessie ten minste 3 uur voor bedtijd te beëindigen. Een afgekoeld lichaam laat je makkelijker indommelen. Sporten verhoogt je lichaamstemperatuur en het duurt ongeveer 6 uur voordat je lichaam terug op normale temperatuur komt.

Oudere mensen

Mythe: oudere mensen hebben minder slaap nodig.

Waarheid: het lijkt wel alsof oudere mensen minder slaap nodig hebben om te recupereren. Toch is dat niet zo. Oudere mensen hebben juist evenveel slaap nodig als jongere mensen: 7 tot 9 uur per dag. Naarmate mensen ouder worden, houden ze er echter een ander slaappatroon op na: ze dutten overdag meer, waardoor ze ’s morgens en ’s avonds minder moe zijn.

Je hersenen moeten rusten

Mythe: je hersenen hebben slaap nodig om te rusten.

Waarheid: het zijn niet je hersenen die rust nodig hebben, maar je lichaam. Je hersenen zijn nog steeds aan het werk terwijl je slaapt, zodat je bijvoorbeeld blijft ademen.

Weer in slaap vallen

Mythe: als je ’s nachts wakker wordt, kun je maar beter in bed blijven liggen en zo proberen om terug in slaap te vallen. Door op te staan zul je juist wakkerder worden.

Waarheid: duurt het langer dan 15 tot 20 minuten om weer in slaap te vallen, sta dan op. Ga naar een andere kamer en doe iets wat jou tot rust brengt, zoals lezen of naar muziek luisteren. Piekeren en jezelf opjagen omdat je niet opnieuw in slaap kunt vallen heeft een averechts effect.

Je slaapkamer

Mythe: Door de avond in je slaapkamer door te brengen, maakt je lichaam zich alvast klaar om te rusten.

Waarheid: Hoe meer activiteiten je associeert met je slaapkamer, zoals tv kijken en de laptop mee in bed nemen, hoe moeilijker het wordt om in slaap te vallen. Gebruik je bed dus enkel om erin te slapen en te vrijen.

Seks

Mythe: Seks voor het slapengaan zorgt er voor dat je de slaap niet meer kunt vatten.

Waarheid: Bij een vrijpartij komt endorfine vrij, een stof die je blij maakt en stress reduceert. Hierdoor val je juist gemakkelijk in slaap.

Snurken

Mythe: Snurken is normaal en totaal ongevaarlijk.

Waarheid: Snurken is normaal en voor de meeste mensen ongevaarlijk. Maar soms kan snurken een symptoom zijn van de slaapaandoening slaapapneu (die levensbedreigend kan zijn). Als je luid snurkt en er lange pauzes zitten tussen het snurken, ga dan langs bij je huisarts. Slaapapneu kan behandeld worden.

Alcohol

Mythe: Een glaasje wijn maakt je rustiger waardoor je sneller in slaap valt.

Waarheid: Van alcohol word je moe; je kunt er sneller door in slaap vallen, maar de kwaliteit van je nachtrust gaat erop achteruit: je zult meerdere keren per nacht wakker worden en bovendien vroeger opstaan.